’s Heeren Loo stopt met project na mishandeling
ERMELO - Zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo stopt per direct met een project waarbij licht verstandelijk gehandicapte jongeren met gedragsproblemen worden begeleid. De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 heeft woensdag de noodklok geluid over misstanden in de gehandicaptenzorg.
Het bestuur van de instelling besloot het project te stoppen nadat woensdag een onafhankelijke commissie haar rapport naar aanleiding van een ernstige mishandeling naar buiten bracht. De commissie concludeerde dat er sprake is van chaos in de woongroep door gebrek aan leiding en ongeschikte huisvesting.Na een ernstige mishandeling in mei lag de 19-jarige bewoonster Stephanie Baas zes weken in coma. Volgens een reconstructie van de commissie kreeg ze een conflict met de 16-jarige autistische bewoner U. P. Op 15 mei beschuldigde ze hem er ’s avonds van het volume van haar radio zachter te hebben gezet. Omdat een tussendeur op slot zat, bonkte P. om hulp op de deur, volgens afspraak.
De begeleiders hoorden dit niet. Daarop begon P. zijn belager te slaan, waarna het slachtoffer bloedend op de stenen vloer viel en buiten bewustzijn raakte. Een uur later ging de jongen haar een tweede keer te lijf. Het slachtoffer was toen weer bij kennis en wist om hulp te roepen. Uiteindelijk werd ze pas na anderhalf uur per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
De onafhankelijke commissie, onder leiding van oud-rechter Beljaars, concludeert dat het slachtoffer een uur in ernstige toestand gewond in haar kamer heeft gelegen voordat dit werd opgemerkt. Ook is een inschattingsfout gemaakt ten aanzien van de verwondingen.
Volgens het bestuur van de zorginstelling maakt het rapport duidelijk dat het project een valse start had. Zo was er „onvoldoende besef wat deze zorg van medewerkers vraagt”, aldus het bestuur. De huidige bewoners worden elders ondergebracht.
Volgens beroepsorganisatie NU’91 staat het incident bij ’s Heeren Loo niet op zichzelf. Zo was de organisatie onlangs betrokken bij een vergelijkbare situatie bij Stichting Arduin in Middelburg, die zich eveneens op verstandelijk gehandicapten richt. „Agressie richting medewerkers en medebewoners was ook hier eerder regel dan uitzondering”, zo stelt NU ’91.
De organisatie maakt zich zorgen omdat ze de kwaliteit van de gehandicaptenzorg ziet afnemen. „Medewerkers die misstanden melden, worden niet serieus genomen en zo nodig overgeplaatst”, aldus NU’91.