Fout Jeugdzorg met anonieme melders
LEEUWARDEN - Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) Friesland heeft in 2005 per ongeluk de namen van vier anonieme melders doorgegeven aan ouders die werden verdacht van kindermishandeling. Dat bleek vrijdag uit een vonnis van de rechtbank Leeuwarden.
Het viertal vermoedde in 2002 dat de ouders hun drie kinderen mishandelden. Dat meldden zij bij het AMK in Leeuwarden. Het meldpunt begon daarop een onderzoek naar het ’verdachte’ gezin.Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ouders „zorgzaam” waren. Wel was er een probleem met het oudste kind, maar de ouders maakten hiervoor gebruik van de hulp die hun werd aangeboden en maakten zich niet schuldig aan mishandeling.
De ’verdachten’ voelden zich na het bekend worden van de anonieme melding in hun goede naam aangetast en spanden in oktober een proces aan tegen het viertal. Ze eisten 1500 euro smartengeld, maar de voorzieningenrechter wees dat verzoek gisteren af.
Volgens de rechtbank is de bescherming van kinderen zo belangrijk dat een melding meestal niet onrechtmatig is, ook al blijkt de melding achteraf onjuist.
Directeur D. J. Sprokkereef van Bureau Jeugdzorg Friesland, waar het AMK onder valt, is blij met de uitspraak van de rechtbank. „Ons hoogste goed is het beschermen van de identiteit van anonieme melders. Dit is zeer te betreuren. Het was een menselijke fout”, aldus Sprokkereef gisteren. De namen van de melders stonden in een brief uit 2005 aan het ’verdachte’ gezin. Naar aanleiding van de fout heeft het AMK de administratieve regels aangescherpt.
Het AMK heeft in oktober vorig jaar „oprechte verontschuldigingen” aangeboden aan de betrokken partijen. „Dit had nooit mogen gebeuren, daar u anoniem melding hebt gedaan”, aldus de instantie in een brief. Volgens Sprokkereef hebben alle partijen de excuses geaccepteerd.