Bijles voor monteurs over regels legionella
DEN HAAG - De installatiebranche gaat duizenden monteurs bijscholen over de geldende voorschriften voor leidingwaterinstallaties van bestaande en nieuwbouwcomplexen. Dat staat in een actieplan van Uneto-VNI, de branchevereniging voor Installateurs.
Bij Uneto-VNI zijn ongeveer 5500 bedrijven aangesloten, met iets minder dan 30.000 monteurs. Zij zullen de schoolbankjes weer moeten opzoeken, aldus Uneto-VNI-directeur Titia Siertsema.Er komt ook een handleiding voor beheer, onderhoud en preventie, dat Siertsema omdoopte tot „een kleintje legionellapreventie dat zo in de zak van overalls past.” Iedereen moet kunnen vertrouwen op veilig gebruik van leidingwater, zowel in ziekenhuizen als in hotels, scholen, zwembaden en kantoorgebouwen, betoogde zij.
In mei bleek dat bijna een kwart (21 procent) van de waterleidingen van nieuwbouwcomplexen voor een verhoogd tot sterk verhoogd risico op besmetting met legionella zorgt. Eveneens in mei overleed een 78-jarige patiënte van het HagaZiekenhuis in Den Haag aan de gevolgen van de ziekte. Vorig jaar zomer brak in Amsterdam legionella uit in de koeltoren naast het Post CS-gebouw. Deze uitbraak kostte drie personen het leven.
Minister Cramer (VROM) juicht de inzet van de sector toe. Het is volgens haar zaak om te blijven leren „en te zorgen dat installateurs op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen om legionella te voorkomen.” Het aantal legionellagevallen noemde Cramer niet verontrustend hoog. Wel is ze bezorgd over installatiebedrijven zijn die „nog niet voldoende op de hoogte zijn” van de voorschriften. „Dat moet gerepareerd worden, anders dreigt er weer een uitbraak.”
In mei heeft Cramer de Tweede Kamer geïnformeerd over de wettelijk verplichte controles die waterleidingbedrijven in 2005 hebben uitgevoerd op collectieve leidingwaterinstallaties. Woensdag schrijft zij in antwoord op Kamervragen te verwachten dat gemeenten de registratie van die controles vrijwillig zullen oppakken zonder verplichting van de kant van het ministerie van VROM. Als in 2010 blijkt dat de vrijwillige registratie niet van de grond is gekomen, overweegt zij een verplichte registratie.
Daarnaast overweegt Cramer om in het nieuwe Drinkwaterbesluit, dat naar verwachting eind 2008 zal worden gepubliceerd, vast te leggen dat de risicoanalyse en het beheersplan voor legionellapreventie alleen mogen worden opgesteld door een bedrijf dat daarvoor is gecertificeerd.
De Stichting Veteranenziekte, opgericht na de epidemie van 1999 in Bovenkarspel waarbij 32 mensen overleden, dringt aan op registratieplicht voor gemeenten, aldus bestuurslid Leo Bikker. Hij schat dat er in Nederland zo’n 5000 koeltorens staan.