Binnenland

SP stelt Kamervragen beleid Hoornbeeck

DEN HAAG - SP-Kamerlid Van Dijk wil dat staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs het Hoornbeeck College in Amersfoort op de vingers tikt vanwege „een achterhaald en inconsequent toelatingsbeleid.”

Redactie politiek
10 August 2007 23:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Aanleiding is de afwijzing van het Hoornbeeck College van een gereformeerd vrijgemaakte leerling van de Pieter Zandt Scholengemeenschap uit Kampen. Volgens Van Dijk, die over de kwestie Kamervragen heeft gesteld, wordt de jongen afgewezen „omdat er bij de jongen thuis televisie wordt gekeken, in huis niet uit de Statenvertaling wordt gelezen, en de ouders ChristenUnie stemmen in plaats van SGP.”„Onbegrijpelijk”, en „niet van deze tijd”, zegt Van Dijk. „Een school hoort zich niet te bemoeien met het stemgedrag van ouders, of de vraag of iemand televisie kijkt, radio luistert of de juiste krant leest.”

Bovendien vindt de SP’er het toelatingsbeleid „inconsequent en willekeurig.” „Het Hoornbeeck wijst de jongen mede af vanwege televisiegebruik. Maar een buurjongen die ook televisiekijkt, is wel aangenomen. Het gerechtshof in Arnhem heeft recent geoordeeld dat de school een inconsequent toelatingsbeleid hanteert. Dat is dus nog steeds zo”, aldus Van Dijk.

De SP wil voor alle scholen een acceptatieplicht invoeren. Op dit moment mogen scholen leerlingen weigeren als ze de grondslag van de school niet onderschrijven of respecteren.

De voorzitter van het college van bestuur van het Hoornbeeck College, Van Leeuwen, is verbaasd over de kritiek van Van Dijk. „In de eerste plaats is de jongen om wie het gaat gereformeerd vrijgemaakt, hij behoort dus niet tot onze doelgroep. Bovendien wordt, anders dan Van Dijk zegt, nooit naar stemgedrag van ouders gevraagd. Wel wordt met hen gesproken over het gedachtegoed van de SGP, dat overeenstemt met dat van onze school. Ten slotte is de beslissing om de jongen niet toe te laten vorig cursusjaar al genomen. De uitspraak van het Arnhemse gerechtshof van een paar weken geleden kan dan ook niet worden gekoppeld aan deze kwestie.”

Vorig jaar augustus sprak de Utrechtse rechtbank na een kort geding uit dat het Hoornbeeck College een scholier mag weigeren op grond van de eigen uitleg van de toelatingsnormen die dienen om de identiteit van de school te handhaven. „De recente uitspraak van het Arnhemse gerechtshof laat die uitspraak overeind, maar legt wel de vinger bij de consequente uitvoering van het toelatingsbeleid”, aldus Van Leeuwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer