Buitenland

Britse moslims bespreken „positief resultaat” 11/9

Terwijl een groot deel van de wereld de aanslagen van 11 september herdacht, verzamelde zich woensdagavond in de moskee van Finsbury Park in Londen een groep radicale moslims om de „positieve gevolgen” van de aanslagen te bespreken.

AP
12 September 2002 08:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

De bijeenkomst droeg de titel ”11 september 2001: een dag die boven de geschiedenis uittorent”. Journalisten hadden geen toegang, maar voor aanvang stond een van de organisatoren, Omar Bakri Mohammed, een groep van zo’n vijftig verslaggevers te woord. Mohammed maakt deel uit van de organisatie al-Muhajiroun, die streeft naar de invoering van de islamitische wet in Groot-Brittannië.

De aanslagen waren gerechtvaardigd, zei Mohammed. Al-Qaida „heeft het recht terug te vechten, zeker na de Amerikaanse bombardementen op Sudan en Afghanistan”, aldus Mohammed. In 1998 voerden de Verenigde Staten een luchtaanval uit op een farmaceutische fabriek in Sudan waar chemische wapens zouden worden gemaakt. De aanval was een vergelding voor de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarvoor volgens de VS al-Qaida verantwoordelijk was.

Met de bijeenkomst in Londen had al-Qaida niets te maken, zei Mohammed. „Wij weten niet wie zij zijn. We hebben hetzelfde geloof, dezelfde heilige teksten, we bidden in dezelfde richting, maar we houden er niet dezelfde structuur en methoden op na.”

Abu Hamza al-Masri, een aan de moskee verbonden imam, zei dat 11 september geen dag van vreugde mag zijn. „Het is een dag van nadenken en overdenken en het verspreiden van de boodschap. Ik weet dat veel moslims worden onderdrukt. Dit is geen dag om feest te vieren.” De aanwezigen in de moskee hebben een boodschap voor George Bush, zei Al-Masri. „Wij zeggen tegen die gestoorde man dat hij moet ophouden.”

Al-Masri is zijn handen en zijn linkeroog kwijtgeraakt toen hij in Afghanistan vocht tegen de Russen. Hij wordt gezocht in Jemen en de VS hebben zijn bankrekening bevroren wegens zijn vermoedelijke lidmaatschap van het Islamitische Leger van Aden, een aan al-Qaida gelieerde organisatie die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de bomaanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in Jemen in 2000.

Op de eigen website benadrukte Al-Masri’s organisatie dat de bijeenkomst niet was bedoeld om de eerste verjaardag van de aanslagen te vieren, maar was gewijd aan de analyse van „de lessen die uit het incident kunnen worden getrokken.” Een van de positieve gevolgen van de aanslagen is „het duidelijke onderscheid van de kampen van moslims en niet-moslims, van gelovigen en ongelovigen”, aldus Al-Muhajiroun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer