Binnenland

Moslims willen gesprek met Wilders

RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse Moslim Raad wil een goed gesprek met Geert Wilders en diens Partij voor de Vrijheid (PVV) om de polarisatie en angstgevoelens in de Nederlandse samenleving te bestrijden. De raad begrijpt de zorgen van het Kamerlid en de vele Nederlanders die op zijn partij hebben gestemd, maar vindt dat de PVV–voorman de Koran niet de schuld kan geven van gewelddadige acties van individuen en/of groepen.

9 August 2007 19:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Met de uitnodiging voor een „constructieve dialoog" reageert de raad op het pleidooi van Wilders voor een verbod van de Koran. Het samenwerkingsorgaan van moslimorganisaties heeft Wilders in het verleden wel vaker uitgenodigd voor een gesprek, maar daar is hij nooit op ingegaan. Donderdag was hij niet bereikbaar voor commentaar.Iran heeft de uitspraken van Wilders donderdag veroordeeld. De uitlatingen over de Koran zijn niet constructief en in niemands belang, zo schrijft de Iraanse ambassade in Den Haag in een verklaring. De ambassade roept de Nederlandse politiek en samenleving op om stelling te nemen tegen krachten die de samenleving verdelen. De uitspraken van Wilders kunnen volgens Iran afbreuk doen aan de inspanningen van de Nederlandse overheid om de culturele verscheidenheid en de eensgezindheid in het land te beschermen. Egypte zei dat het pleidooi van Wilders wijst op racisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op de kritiek. Woensdag al nam het kabinet openlijk afstand van de uitspraken van Wilders. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer distantieerde zich in scherpe bewoordingen van de stelling van Wilders.

Intussen zoekt het CDA met steun van de VVD en de PVV naar juridische middelen om moskeeën te sluiten waarin radicale imams haat prediken. De VVD vindt wel dat sluiting van moskeeën een uiterste middel moet zijn. Eerst kan de overheid bijvoorbeeld maatregelen nemen tegen het opruiende bestuur van een moskee.

Het is de vraag of er een Kamermeerderheid te vinden is voor het plan van het CDA. D66–leider Alexander Pechtold heeft er „absoluut geen behoefte" aan. Ook de SP en de ChristenUnie zien er niets in. „Je moet de moskeebesturen aanpakken. Zij stellen de imams aan", aldus Jan de Wit van de SP. Zijn collega Ed Anker van de ChristenUnie vindt dat de overheid heel voorzichtig moet zijn met het aanpakken van moskeeën, omdat daarmee de godsdienstvrijheid al snel in gevaar komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer