MKZ houdt veehouders in spanning
Veehouders, dierenartsen en inspectiediensten maakten dit weekeinde overuren in de strijd tegen de gevreesde dierziekte mond– en klauwzeer. Vrijwel iedereen hield zich aan het zaterdag afgekondigde verbod op het vervoer van levende koeien, varkens, schapen en geiten.
Landbouwminister Verburg besloot tot deze in haar eigen woorden „drastische maatregel” om te voorkomen dat na Engeland ook Nederland wordt getroffen door MKZ. Direct nadat de maatregel zaterdagmiddag van kracht werd, trokken dierenartsen en inspecteurs van diverse controle–instanties het land in voor bedrijfsbezoeken, waarbij de veestapel werd onderzocht op aanwezigheid van het MKZ–virus.Mond– en klauwzeer is een zeer besmettelijke dierziekte. Bij schapen en geiten verloopt de ziekte meestal vrij mild. Bij rundvee en varkens zijn de gevolgen veel ernstiger. Vrijwel alle virusdragers worden ziek, maar slechts twee tot drie procent van de runderen en varkens sterft eraan. Het virus is ongevaarlijk voor mensen.
In Nederland sloeg het virus in 2001 voor het laatst toe. Destijds werden tienduizenden koeien en varkens afgemaakt. Minister Verburg hoopt dat de gevolgen deze keer zeer beperkt blijven, door preventief maatregelen te nemen in een vroegtijdig stadium. „We hebben allemaal het drama van de MKZ–crisis in 2001 nog op het netvlies staan. Zo’n crisis willen we nu voorkomen”, aldus Verburg.
Veehouders volgen de MKZ–ontwikkelingen met spanning, en dan met name die uit Engeland. De harde aanpak van Verburg is onomstreden. „Een uitbraak van MKZ kost veel en veel meer dan een vervoersverbod voor een aantal dagen”, aldus Annechien ten Have van LTO Nederland.
De veehouders en –transporteurs lijken zich vooralsnog te houden aan het vervoersverbod. Slechts twee boeren kregen de afgelopen dagen een vermaning van de Algemene Inspectie Dienst omdat ze toch vee vervoerden.
Bij de gehoorzaamheid van de sector past wel een kanttekening. In het weekeinde hebben doorgaans nauwelijks veetransporten plaats. Maandag krijgen de controleurs het een stuk drukker. „Maar we zijn daar op voorbereid”, zei een woordvoerder van de AID zondag. „Zelf zetten we 22 teams van twee personen in en we krijgen ondersteuning van de politie, de marechaussee en de Inspectie Verkeer en Waterstaat”.
Maandag volgt opnieuw overleg tussen de minister en de sector. Verburg sluit niet uit dat het vervoersverbod binnen enkele dagen alweer kan worden versoepeld. Voorwaarde is uiteraard dat het virus niet opduikt.
Vrijdagavond werd duidelijk dat een bedrijf in Guildford, Engeland getroffen was door mond– en klauwzeer. Sindsdien heeft het land een reeks maatregelen genomen. Het vervoer van vee is verboden en 64 koeien werden uit voorzorg afgemaakt. Twee dieren testen positief op de aanwezigheid van MKZ.
De Britse premier Gordon Brown sprak het vermoeden uit dat een nabijgelegen laboratorium de bron is van de uitbraak. De stam van de ziekte werd daar onlangs nog gebruikt voor een vaccin. Het onderzoek naar de herkomst van het virus loopt nog.