Gevecht om het dierenrecht
APELDOORN - Een paar honderd radicale dierenactivisten uit allerlei landen komen vanaf volgende week vrijdag voor een trainingskamp bijeen op een camping in het Friese Appelscha. Eenzelfde bijeenkomst elders in het land liep in 2003 uit op geweld tegen een nertsenhouder en zijn gezin in Putten.
De organisatoren van de zogeheten Animal Rights Gathering roepen de deelnemers aan het trainingskamp op haar website op om de lokale autoriteiten geen reden te geven in te moeten grijpen. In het programma staat te lezen dat de activisten een weekend lang workshops krijgen over onder meer computerveiligheid, burgerlijke ongehoorzaamheid en bescherming politie-ingrijpen.De initiatiefnemers benadrukken consequent het vreedzame karakter van de bijeenkomst in Appelscha. Het moet vooral een gezellige en leerzame ontmoeting worden, zonder gedoe. Toch is het de vraag of dat gaat lukken, gelet op de soms ferme uitspraken en het gebruik van geweld bij vorige kampen van de Animal Rights Gathering op Nederlandse bodem. Aan de vooravond van de eerste meeting in Nederland in 1998 zei een van de initiatiefnemers: „Dit is een militante gathering. De meeste dierenorganisaties zijn voor een zachte aanpak, wij niet. Wij zijn voor directe actie.”
Ook in 2002 en 2003 kwamen internationale dierenactivisten bijeen in Nederland. Die van 2003 liep uit op geweld toen de activisten 6000 nertsen bevrijdden op een farm in Putten. Er ontstond een massale vechtpartij tussen omwonenden en actievoerders. De politie verrichtte bijna vijftig arrestaties. De dierenbevrijders kwamen „door onvoldoende bewijs” allemaal op vrije voeten.
Noord-Ierland
Kennelijk zat de schrik bij de radicale dierenactivisten er toen even in, want in 2004, 2005 en 2006 verkozen ze Groot-Brittannië -de bakermat van het dierenactivisme- als locatie om elkaar te ontmoeten. De Amerikaanse dierenrechtenactivist dr. Jerry Vlasik zou op de bijeenkomst van 2004 het woord voeren. De Engelse autoriteiten ontzegden hem de toegang tot het land, maar de activisten luisterden naar een opgenomen toespraak van hem.
Veelzeggend is zijn opvatting dat de beweging voor dierenrechten gezien moet worden in een historische context. Hij schuwt daarbij geen enkele vergelijking. „Onze beweging is niet minder belangrijk of radicaal dan het gevecht tegen de apartheid en tegen slavernij of de strijd in Noord-Ierland”, aldus Vlasik in 2004.
Een Britse krant schreef vorig jaar dat internationale dierenactivisten het trainingskamp van juni 2006 zouden gebruiken om hun strategie van dierenbevrijdingsacties naar Europa en andere delen van de wereld te verspreiden. Een woordvoerder van het Britse Animal Liberation Front zei in dezelfde krant dat activisten uit Rusland en Oost-Europa „technieken voor zelfverdediging” zullen leren om die in te zetten tegen veiligheidsmensen bij farmaceutische bedrijven en tegen jagers.
Tijdens vorige trainingskampen, zo schrijft de krant, is gebleken dat die zogeheten technieken voor zelfverdediging minder onschuldig zijn dan ze lijken. „Activisten werd geleerd hoe ze iemand konden uitschakelen door hem op vitale lichaamsdelen te raken. Bovendien leerden ze hoe ze hun vingers in de ogen van het slachtoffer moesten steken om zijn gezichtsvermogen aan te tasten.”
De organisatoren van de Animal Rights Gathering zijn onbereikbaar. Een verzoek per e-mail -telefoonnummers staan niet op de website- om een reactie blijft onbeantwoord.
Verbod
Protesten tegen de bijeenkomst van de dierenactivisten in Appelscha bleven niet uit. In de Tweede Kamer drong het CDA er begin juli bij minister Hirsch Ballin van Justitie op aan de bijeenkomst te verbieden. Eerder al had het Friese CDA-Statenlid R. Algra de noodklok geluid. „De dierenactivisten zijn terroristen als je ziet dat ze in Putten niet alleen de nertsen loslieten, maar ook een gezin bedreigden”, zegt Algra. „Je ziet een beweging dat de dierenbevrijders in Engeland in het nauw komen te zitten, omdat de maatschappij zich daar meer en meer tegen hen keert. Ze zoeken de mazen van de wet op in landen waar dat nog mogelijk is. In Nederland is er geen wetgeving als het gaat om voorbereidende acties van dit soort activisten.”
Hoewel zijn achterban recent een telefooncirkel opzette om elkaar te helpen bij dreigende acties is G. J. Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders niet bang dat de bijeenkomst van de activisten volgende week net als in 2003 zal ontaarden in gewelddadigheden. „Door alle aandacht die de media aan de meeting geven, komen de deelnemers denk ik niet eens het terrein af. Ook al ben ik natuurlijk pas echt tevreden als dit soort trainingskampen vooraf kan worden verboden.”