Binnenland

Onrust houdt aan bij Tarin Kowt en Deh Rawod

DEN HAAG (ANP) – Bij de plaatsjes Tarin Kowt en Deh Rawod, waar de twee Nederlandse militaire kampen liggen, is het de afgelopen periode onrustig geweest. Ten noorden van het kleinere Deh Rawod kwam het op 11 juli tot een flink vuurgevecht met vijandelijke strijders, een dag na de zelfmoordaanslag op de lokale bazaar. Daarbij kwamen ook Apache–gevechtshelikopters en de pantserhouwitser, het zwaarste kanon, in actie.

19 July 2007 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag gemeld in zijn periodieke overzicht. Bij Deh Rawod was het tot nu toe rustig. Door de aanslag kwamen de Nederlandse militair Tom Krist en zeventien Afghaanse burgers om het leven. Zeven militairen en tientallen Afghanen raakten gewond.Ook in de omgeving van Tarin Kowt was er strijd en vonden op 9 en op 16 juli aanslagen met bermbommen plaats. De inzittenden bleven ongedeerd maar een van de twee gepantserde voertuigen raakte flink beschadigd. De schade kan wel in Afghanistan gerepareerd worden.

Aanslagen met bermbommen komen niet vaak voor in de ’Nederlandse’ provincie Uruzgan. Volgens militairen op Kamp Holland zelf slagen de Nederlanders erin verreweg de meeste geïmproviseerde explosieven (IED) onschadelijk te maken. Het zou gaan om zo’n 90 tot 95 procent, schatten ze in.

De Nederlandse Apache–gevechtshelikopters schoten meerdere malen grondtroepen te hulp. Op 10 juli deden ze dat ten noorden van Tarin Kowt. Daar kwamen op 10, 11 en 12 juli 107 mm–raketten neer, die geen schade aanrichtten.

Op 12 juli kwam het in de omgeving van Chora, waar vorige maand een grote veldslag plaatsvond, opnieuw tot een vuurgevecht. De Nederlandse en Afghaanse militairen kregen steun van ISAF–gevechtsvliegtuigen. Volgens een woordvoerder van Defensie is er een gespannen rust bij Chora. De situatie is volgens hem echter niet verslechterd de afgelopen periode.

Verder is het provinciaal reconstructieteam aan de slag gegaan met Equip, het programma om scholen in Uruzgan te herstellen. Nederland draagt hier 2,2 miljoen euro aan bij. Met 41 scholen zijn contracten afgesloten voor verbetering van gebouwen, lesmateriaal en de lerarenopleidingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer