Ministerie gaat scholen helpen met gedragscode
UTRECHT - Het ministerie van Onderwijs gaat scholen bouwstenen leveren voor het opstellen of vernieuwen van hun gedragscode. Een woordvoerder van het ministerie liet zaterdag weten dat er vragen binnenkomen van scholen over zaken zoals religie, homoseksualiteit en kledingvoorschriften.
Daarom overlegt het ministerie met de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over een „sjabloon” voor een gedragscode, aldus de woordvoerder. „De scholen kunnen zelf bepalen welke bouwstenen ze laten terugkomen in hun eigen gedragscode.”Het ministerie wil in de code een richtlijn geven voor docenten die in een nikab (een sluier die alleen de ogen onbedekt laat) willen werken. Aanleiding voor het opstellen van een blauwdruk is de kwestie rond een islamitische docente die door het Utrechtse Vader Rijn College werd ontslagen omdat ze uit religieuze overtuiging weigerde mannen de hand te schudden. Nadat ze geschorst was, legde ze de zaak aan de CGB voor. Die bepaalde in november dat de openbare vmbo-school niet van haar mocht eisen dat ze handen geeft. De uitspraak kwam de commissie op forse kritiek van de ministers Van der Hoeven en Verdonk en van Tweede Kamerfracties te staan.
De school legde het advies van de CGB naast zich neer en stuurde de economiedocente een ontslagbrief. Daarop stapte de moslima naar de rechter, die beide partijen afgelopen vrijdag hoorde en over een maand uitspraak doet.
Het ministerie van Onderwijs wil in de bouwstenen voor de gedragscode van scholen ook ingaan op homoseksualiteit in de klas. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) kondigde een jaar geleden aan het homobeleid op scholen onder de loep te gaan nemen. De commissie wilde weten waarom het aantal verzoeken om een oordeel over ongelijke behandeling op grond van seksuele gerichtheid achterbleef bij de verwachtingen. Uit het jaarverslag over 2005 blijkt dat de CGB in die periode geen enkel oordeel over homoseksuele gerichtheid en onderwijs had uitgesproken, terwijl er in de praktijk vermoedelijk wel problemen bestaan.