VVD akkoord met lastenverzwaring
De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat akkoord met extra lastenverzwaringen voor de burgers, mits deze tijdelijk zijn. Als de economische groei weer aantrekt, moet het kabinet de lastenverzwaringen onmiddellijk terugdraaien.
VVD-fractievoorzitter Zalm zei dat zaterdag na afloop van een besloten bijeenkomst van zijn fractie met regionale partijbaronnen.
Volgens Zalm, die minister van Financiën was tijdens de kabinetten Kok I en II, is het onvermijdelijk dat het kabinet-Balkenende op Prinsjesdag extra bezuinigingen en lastenverzwaringen aankondigt. De economische groei is geminimaliseerd en de belastinginkomsten dalen.
Zodra het economische tij weer ten goede keert, moet het kabinet de lastenverzwaringen voor de burgers zo snel mogelijk ongedaan maken, zo stelt de VVD.
Zalm kondigde aan dat zijn fractie het kabinet kritisch gaat volgen, inclusief de eigen bewindslieden. „De lat zal hoog worden gelegd”, aldus de VVD-fractievoorzitter.
De VVD-fractie heeft de bezinnende bijeenkomst van afgelopen zaterdag vooral gebruikt om terug te kijken op de verkiezingen van de Tweede Kamer op 15 mei jongstleden. De liberalen verloren veertien van de 38 zetels. Volgens de liberalen was het verlies van contact met de burger een collectieve verantwoordelijkheid van de gehele VVD en niet alleen van lijsttrekker Dijkstal.
D66 keek tijdens een conferentie in Arnhem afgelopen zaterdag ook terug op de verkiezingen. Fractievoorzitter en partijleider De Graaf bekritiseerde daarbij niet alleen het kabinet, de coalitiefracties CDA, LPF en VVD, maar ook zijn eigen partij.
D66 was een onherkenbare partij geworden, die het gevoel van de kiezers niet meer bereikte, concludeerde De Graaf: „De bloedneus die de kiezers hebben uitgedeeld, deelden ze uit op mijn gezicht.”
De Graaf wil zijn partij een nieuwe uitstraling geven en hoopt dat de democraten een alternatief wordt voor CDA’ers die het „benauwde denken” beu zijn, VVD-kiezers die „zich niet meer herkennen in het boekhoudersliberalisme van Zalm: rekenen, lachen en niets oplossen”, en mensen die teleurgesteld zijn in de LPF’ers: „te plat, te hard, te weinig inhoud.”