Binnenland

Het loopt storm op buienradar

ARNHEM - Hoe meer regen, hoe meer bezoekers. Het loopt storm op buienradar. „Kan ik mijn hond nog net uitlaten even voor die bui?”

11 July 2007 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:55
ARNHEM – Een beeld van de buienradar van vanmorgen. Foto buienradar
ARNHEM – Een beeld van de buienradar van vanmorgen. Foto buienradar

De buienradar is ruim een jaar in de lucht. Over een grasgroene, digitale landkaart van Nederland schuiven vlekkerige vakjes. Grijs, blauw, donkerblauw, rood. De verschillende kleuren geven de hoeveelheid neerslag in een bepaalde regio aan. Rood betekent een plensbui.Buienradar.nl toont actuele radarbeelden van de bewegingen van regen- en onweersbuien boven Nederland. De beelden zijn gebaseerd op informatie van het KNMI in De Bilt. Het meteorologisch instituut levert elke 5 minuten een update. „Wij bouwen deze ruwe informatie met nulletjes en eentjes om tot herkenbare, hapklare beelden”, verklaart initiatiefnemer Edwin Rijkaart (37) van buienradar.nl vanuit Zweden.

Voor veel Nederlanders is de buienzoeker een uitkomst. Organisatiebureaus houden de site nauwlettend in de gaten om te bezien of hun evenement het droog houdt. Een gezin met kinderen stelt aan de hand van buienradar vast of hun fietstochtje al dan niet doorgaat.

„Je kunt aan de hand van het scherm bepalen of je tussen zes en acht nog kunt barbecueën. Of dat je de hond nog net voor die bui kunt uitlaten.” Rijkaart is als ondernemer blij met de grote hoeveelheid neerslag, als vader niet. „Mijn kinderen willen ook naar de speeltuin.”

De regensite is ongekend populair. De buienradar.nl trekt een jaar na de lancering meer dan 3 miljoen unieke bezoekers per maand. Op een gemiddelde buiige dag surfen zo’n 300.000 Nederlanders naar de site, blijkt uit een recent onderzoek van Multiscope. Maandag, met zware onweersbuien boven de Randstad, turfde Rijkaart 677.000 unieke bezoekers. „Veel internetondernemers geloven hun oren niet.”

Buienradar.nl levert momenteel beelden met een hoog Commodore 64-gehalte. Rijkaart verwacht „binnen enkele maanden” een betere kwaliteit te kunnen presenteren. „Op dit moment hebben we een resolutie van 2,5 bij 2,5 kilometer. Straks krijgen we afbeeldingen van 1 bij 1 kilometer.”

Buienradar.nl toont dag en nacht een groene kaart van ons land. Ook al hangen er dikke stapelwolken boven Nederland, het zicht op de site blijft helder. De internetondernemer werkt aan een nieuwe opzet om ook bewolking weer te geven. „Daarvoor maken we gebruik van satellietbeelden. De actualiteit daarvan is echter heel anders.”

Buienradar.nl moet jaarlijks 2 ton op tafel leggen voor de informatie van het KNMI. Buienradar.nl is nog verliesgevend. De initiatiefnemer verwacht volgend jaar kostendekkend te kunnen werken. „Maar dan moet het weer meezitten.” Advertenties op de site moeten geld in het laatje brengen. Rijkaart verdient 10.000 tot 15.000 euro per maand aan advertentie-inkomsten.

Probleem daarbij is dat de tarieven zijn gebaseerd op historische bezoekersaantallen. De site groeit aanmerkelijk sneller dan gedacht. Advertentietarieven bepalen is sowieso erg lastig met zo’n seizoensgebonden product. Valt er twee maanden geen regen, dat staat buienradar.nl ook droog. „April was kurkdroog. We hadden toen slechts 10 procent van bezoekersaantallen van juni.”

MeteoConsult en Weather News zijn niet blij met de gratis verstrekking van buieninformatie. Volgens Rijkaart hebben deze concurrenten onderling afgesproken geen gratis beelden te verspreiden. Hij heeft daarover begin dit jaar een klacht ingediend bij de kartelwaakhond NMa. De weerbedrijven ontkennen afspraken te hebben gemaakt. MeteoConsult biedt inmiddels ook gratis beelden aan.

De ondernemer en internettechneut heeft het idee voor een buienradar opgedaan in de VS. „Daar is het normaal om op parkeerplaatsen radarbeelden te tonen.” Hij zegt verder „niets bijzonders” te hebben met het weer. „Ik weet ook niets van meteorologie. Wij knopen alleen verschillende soorten informatie aan elkaar.”

Rijkaart is ook de motor achter de in 1999 gestarte site beurs.nl. „Maar ik heb niets met beleggen.” De site met koersontwikkelingen levert hem jaarlijks 7 ton op. Met die verdiensten start de Arnhemmer andere projecten op internet. Eind vorig jaar lanceerde hij fileindex.nl. Deze site geeft niet alleen de lengte van de files, maar ook of ze groeien of slinken. Minder succesvol is een nieuwssite.

De populariteit van buienradar.nl is volgens de initiatiefnemer eenvoudig te verklaren. „Het weer is nu eenmaal hot. Mensen willen weten wat ”hier en daar een bui” voor hen betekent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer