Binnenland

Europarlement voor EU–bescherming doelwitten

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement is positief over een plan dat EU–landen verplicht bepaalde energiecentrales en andere infrastructuur te beschermen tegen terrorisme.

10 July 2007 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

„Het mag niet zo zijn dat Nederland de boel goed beschermt, maar dan toch schade lijdt omdat andere EU–landen niets doen. De zwakste schakel bepaalt de kwetsbaarheid van netwerken als internet en energie", zei Europarlementslid Jeanine Hennis Plasschaert (VVD), die het advies van het parlement opstelde. De leden namen haar rapport dinsdag met ruime meerderheid aan.Welke landen nu te weinig doen om belangrijke centrales of bruggen te beveiligen, is geheim. De lidstaten moeten nog stemmen over het voorstel. „Nederland heeft de zaak redelijk goed op orde", vindt Hennis–Plasschaert wel. „Maar Duitsland liet vorig jaar nog zien hoe kwetsbaar we zijn als EU, toen een schip een stroomkabel uit een brug trok en de stroom uitviel in vijf landen".

Europarlementslid Erik Meijer (Socialistische Partij) stemde tegen het plan. Volgens hem leidt het plan alleen maar tot meer bureaucratie. „Beter is om de ongelijkheid in de samenleving te bestrijden. Dat neemt de voedingsbodem voor terrorisme weg".

De gezamenlijke EU–landen moeten zelf nog stemmen over het voorstel. Het Europees Parlement vroeg hen dinsdag wel om het plan iets af te zwakken. Zo moeten niet twee, maar drie landen afhankelijk zijn van een bepaald doelwit, voordat het onder de EU–strategie valt. „Maar daar moeten we niet spastisch over doen", vindt Hennis–Plasschaert. Bij een cyberaanval, zoals dit voorjaar op het internet in Estland, hebben al gauw bedrijven uit veel landen daar last van".

De lijst van mogelijke doelwitten moet wel geheim blijven, benadrukten veel parlementsleden.

Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) beloofde de landen een geldpotje om te helpen met de bescherming. Maar VVD–ster Hennis–Plasschaert werd daar een beetje kriegelig van, zei ze. „We zijn geen bank of zo. Landen kunnen dat best zelf".

Het Europees Parlement stond dinsdag nog even stil bij de bomaanslagen in Madrid en Londen, evenals de nieuwe pogingen daartoe in Londen en Glasgow vorige maand. „Terrorisme is een rechtstreekse aanslag op de vrijheid en de democratie en een poging om onze Europese waarden te vernietigen. Terrorisme is een misdaad en de EU moet daar vastberaden en solidair iets tegen doen", zei voorzitter Hans–Gert Pöttering van het Europees Parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer