Meer jongeren aan de slag in de zomervakantie
WIJK AAN ZEE (ANP) – Bijna driekwart van de jongeren gaat deze zomer aan de slag met vakantiewerk of blijft doorwerken in de bijbaan die ze al hebben naast hun school of studie. Vorig jaar werkten nog ruim zes op de tien (door) tijdens de vakantie. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Jong onder ruim negenhonderd scholieren en studenten van het vmbo tot de universiteit.
De jongerenvakbond presenteerde het rapport dinsdag in het strandpaviljoen De Instuif in Wijk aan Zee. Volgens het onderzoek lijkt het erop dat de jeugd kieskeuriger wordt. Zo zou niet alleen geld meer belangrijk zijn, zwichten minder jongeren volgens FNV Jong voor een onzeker oproepcontract in bijvoorbeeld de horeca en wil het merendeel gewoon wit uitbetaald worden.Voor bijna 60 procent betekent het ideale baantje nog altijd goed betaald krijgen, maar een iets grotere groep wil vooral ook met leuke mensen werken. Daarnaast werkt bijna vier op de tien door bij zijn huidige werkgever. Ruim een kwart probeert met werken de verveling tegen te gaan en 22,7 procent wil graag werkervaring opdoen.
Het maakt jongeren vaak niet uit of hun vakantie- of bijbaantje aansluit op hun studierichting. Net als vorig jaar gaan de meeste scholieren en studenten aan de slag in de detailhandel en de horeca. Maar de horeca is met 18 procent een stuk minder populair dan in de zomer van 2006, toen nog 26 procent in de bediening of achter de toog werkte.
De horeca wordt nog wel het vaakst genoemd als de sector waar jongeren denken het meeste te kunnen verdienen. Meer dan 60 procent van de ondervraagden verwacht een bruto uurloon tussen de 4 en 9 euro. Daarmee denken ze volgens FNV Jong circa het dubbele te verdienen van het minimum(jeugd)loon.
Ruim zeven op de tien speelt op zeker en wil wit uitbetaald krijgen. Ongeveer 6 procent verdient liever zwart bij en 15 procent laat het afhangen van wat de baas wil.
Meer dan de helft wil deze zomer twintig tot veertig uur per week aan de slag. Bijna 40 procent gaat minder dan twintig uur werken. Daarnaast wil met 8,8 procent volgens FNV Jong nog een behoorlijk grote groep vakantiewerk voor meer dan 40 uur per week.
Verder heeft twee derde liever een contract met zekerheid over het aantal uren dat gewerkt moet worden. Circa drie van de tien vinden een flex– of oproepcontract prima.