„Beetje zelfreflectie kan geen kwaad”
DEN HAAG - Steeds vaker klinkt het verwijt dat de politiek zich laat leiden door de waan van de dag. Daarom stelt de Tweede Kamer, op initiatief van CDA’er Schinkelshoek, een commissie in die kritisch gaat kijken naar het eigen functioneren.
Is het zo slecht gesteld met het functioneren van de Kamer?„Dat zeg ik niet. Veel kritiek is niet meer dan borrelpraat. Maar als we steeds vaker horen dat de Kamer alleen maar achter incidenten aanholt, zich laat regeren door de media, en dat het klassieke, wetgevende werk in het gedrang komt, dan is het goed ons eens serieus over die kritiek te buigen. Een beetje zelfreflectie kan geen kwaad.”
Waar gaat het concreet om?
„Zelf vind ik dat er wel erg veel spoeddebatten plaatsvinden en bijzonder veel mondelinge en schriftelijke vragen gesteld worden. En al die eindeloze commissievergaderingen. Er mag best eens naar gekeken worden of dat allemaal even zinvol is.”
Maar wéér een nieuwe commissie… Leidt dat wel ergens toe?
„Vergeet niet: het is voor het eerst in mensenheugenis dat de Tweede Kamer zijn eigen werkwijze grondig en integraal onder loep neemt. Dat is niet niks. Over de cultuur in de Kamer is de laatste jaren veel gezegd en geschreven. Maar vooral door instanties buiten het parlement: de Nationale Conventie, de Raad voor het Openbaar Bestuur, de vicepresident van de Raad van State. Het is hoog tijd dat de Kamer al die kritiek eens op een rij zet en zich hierover zelf een oordeel gaat vormen.”
De Kamer komt hierover nooit tot consensus, zegt de SP. Elke fractie heeft nu eenmaal haar eigen manier om met het parlementaire instrumentarium om te gaan. SP’ers stellen bijvoorbeeld veel Kamervragen. En dat moet vooral zo blijven, vinden zij.
„Ik wil geen enkele fractie haar eigenheid ontnemen. Maar laten we de Kamer nu eens vergelijken met een marktplein. Daarop staan tal van kraampjes. Natuurlijk heeft elke marktkoopman zijn eigen manier om zijn waren aan te prijzen. Dat neemt niet weg dat de marktplaats, als gemeenschappelijke basis, wel degelijk onderhoud behoeft. Van die marktplaats maken we toch allemaal gebruik?”
Over dit onderwerp wordt al zo lang gepraat. De Kamer moet geen lam zijn, maar een leeuw.
„Dat betekent niet dat er nooit iets kan veranderen. Wie had twintig of dertig jaar geleden kunnen voorspellen dat roken nu op tal van plaatsen taboe zou zijn? Als je dat toen gezegd had, zou je zijn uitgelachen. Laten we als Tweede Kamer nu gewoon eens beginnen met de zaken bij de naam te noemen.”
Maar wat moet er dan uiteindelijk veranderen?
„Ik kan niet vooruitlopen op het werk van de commissie. Maar er zijn zeker mogelijkheden tot verbetering. Zo heeft de Nationale Conventie, waarin ik zelf zitting had, diverse zinvolle voorstellen gedaan. Bijvoorbeeld om het werk in de Tweede Kamer meer te groeperen rond grote maatschappelijke thema’s. Het wordt tijd dat de Kamer zich daar zelf over uitspreekt.”