Binnenland

Diploma-uitreiking tussen de schapen

AMSTERDAM - „We mogen kwetsbaren niet wegstoppen in anonieme instituten.” Dat zei minister Verburg van Landbouw maandagavond in Amsterdam-Zunderdorp. Ze reikte daar tussen de blatende schapen de eerste diploma’s uit aan zorgboeren.

3 July 2007 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

De uitreiking vindt plaats in de schuur van een zorgboerderij, waar in plaats van banken strobalen als meubilair dienen. Twaalf mensen die een zorgboerderij hebben of in een soortgelijke instelling werken, krijgen hun diploma. Ze hebben met succes een tweejarige deeltijdopleiding op niveau mbo-4 gehaald. „We kregen vakken zoals psychologie, management en het omgaan met cliënten”, aldus Caro van der Meulen, een van de geslaagden. Caro werkt op een groentekwekerij in Ilpendam waar ook mensen met een hulpvraag meewerken. „Ik krijg te maken met mensen die verslaafd zijn of die psychische problemen hebben.”De opleiding bedrijfsleider agrarisch zorgbedrijf, die wordt verzorgd door het Groenhorst College uit Dronten, is gericht op mensen die al in de agrarische sector werken en zich verder willen bekwamen in de omgang met cliënten. De twaalf boeren die als eersten het diploma haalden, zijn aangesloten bij Landzijde, een organisatie voor landbouw, zorg en welzijn in Noord-Holland.

De zorgvragers uit de omgeving van Amsterdam zijn voornamelijk verslaafden, daklozen en mensen met psychische problemen. Veel mensen hebben inmiddels hun weg gevonden naar de zorgboerderijen. En het slaat volgens de Amsterdamse wethouder Vos van Zorg en Groen aan. „Daklozen zijn inmiddels een handtekeningenactie begonnen voor meer plaatsen op zorgboerderijen.”

Nederland tel inmiddels zo’n 800 zorgboeren. Zij kunnen zonder diploma aan de slag. Willen ze echter hun kennis verbreden, dan behoort het halen van een diploma tot de mogelijkheden. Van de twaalf die hun felbegeerde papier kregen, waren er tien vrouw.

Een van de twee mannen is Jeroen de Kat. Hij runt een zorgboerderij in Zunderdorp. Op deze boerderij werken inmiddels zo’n twintig mensen die allerhande klussen uitvoeren. Maar De Kat wil meer. „De mensen komen nu nog elke dag hierheen. Ik wil uitbreiden met een aantal appartementen waar zes tot negen mensen permanent kunnen wonen. Op een paar honderd meter van de boerderij moeten die woonruimten worden gebouwd.” Voordeel is volgens hem dat mensen één zijn met de boerenomgeving. Hij zegt dat mensen die aan de rand van de maatschappij zitten zich hier weer nuttig gaan voelen.

Dat vindt ook minister Verburg een pluspunt. „Mensen komen op het platteland tot hun recht. Ze kunnen bijdragen aan de economie. Ze zijn hier in hun element.”

Een van degenen die dat ervaren, is Judith van Dorp uit Amsterdam. Ruim twee jaar lang zat ze in een psychiatrische instelling. Nu werkt ze inmiddels twee jaar op de zorgboerderij van De Kat. „Ik kwam destijds samen met een medewerker van de instelling een kijkje nemen op de boerderij. De volgende dag kon ik al aan de slag.”

Ze stort zich nu vier dagen per week op het boerenwerk. „Ik doe hier allerlei klussen, zoals konijnen voeren en hokken uitmesten. Het is heerlijk om op het platteland te zijn. Ik krijg hier weer zin in het leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer