„Toewijzing woning niet op basis leeftijd”
Het toewijzen van huurwoningen op grond van leeftijd is niet te rechtvaardigen en bovendien overbodig. Gemeenten en woningcorporaties kunnen bijvoorbeeld beter de kenmerken van het huis en de zoekduur van de huurder als criteria gebruiken.
Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Leeftijd en Maatschappij LBL. Het LBL ontvangt al jaren meldingen van mensen die het leeftijdscriterium bij de verdeling van sociale huurwoningen discriminerend en betuttelend vinden. Het besloot daarom de verdelingssystemen van een groot aantal gemeenten en regio’s te onderzoeken.
In veel gemeenten is de vraag naar huurwoningen veel groter dan het aanbod. De gemeenten gebruiken een groot aantal verschillende systemen om tot een verdeling te komen. Leeftijd wordt daarin op diverse manieren gebruikt: om bepaalde huizen aan leeftijdsgroepen toe te wijzen of om de toewijzingsvolgorde te bepalen.
Het LBL vindt dat de verhuurders het leeftijdscriterium helemaal moeten loslaten omdat er genoeg alternatieven zijn. In plaats van het bestemmen van een huis voor 55-plussers zou het beter zijn de kenmerken van het huis te beschrijven, bijvoorbeeld voorzieningen die afgestemd zijn op bepaalde beperkingen. Een 40-jarige gehandicapte kan dan ook in aanmerking komen voor een dergelijke woning. Ook voor toewijzingsvolgorde zijn er andere oplossingen. In plaats van ”de oudste gaat voor” kan de inschrijftijd of zoekduur gelden.
Woningbouwverenigingen gaan hun prestaties naast elkaar leggen. Daarvoor heeft Aedes, de branchevereniging van de corporaties, een index ontwikkeld. Dat heeft Aedex, de nieuwe Stichting Corporatie Vastgoedindex (een onderdeel van Aedes), gisteren bekendgemaakt.
Momenteel zijn de woningbouwcorporaties lastig te vergelijken. „Ze beheren en exploiteren woningvastgoed zoals andere vastgoedondernemingen dat doen. Maar zij wenden een deel van het rendement dat ze daarmee behalen, aan voor maatschappelijke doelen”, aldus Aedex.