Ambachtsscholen tegen tekort technisch personeel
DEN HAAG (ANP) – De oude ambachtsscholen moeten in ere worden hersteld. Het zogenoemde vmbo-vakcollege moet een einde maken aan het tekort aan technisch personeel. Dit jaar begint een proef op tien vmbo-scholen, onder meer in Rotterdam en Ede. Jaarlijks moeten deze 3000 nieuwe vakmensen opleveren.
Scheidend voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid lanceerde dit plan maandag op de slotbijeenkomst van zijn werkgroep met voorzitter Hans Kamps van uitzendkoepel ABU en het Platform Bèta Techniek. De vakscholen gaan opleidingen voor beroepen als metselaar, fietsenmaker of loodgieter aanbieden.Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) reageerde op de slotbijeenkomst van de Taskforce positief op het initiatief van De Boer. Ze vindt dat ondernemers die nu staan te springen om personeel, meer moeten samenwerken met regionale opleidingscentra (ROC’s) en met praktijkonderwijs moeten voorkomen dat jongeren voortijdig de schoolbanken verlaten. Wel bekijkt ze nog hoe het initiatief binnen de bestaande wetgeving past.
Maar ze gaat ook werkgevers oproepen om te investeren in bedrijfsscholen en het uitbreiden van de zogeheten beroepsbegeleidende leerweg. Dat gaat ze doen tijdens de participatietop woensdag, waar het kabinet met sociale partners afspraken wil maken om meer mensen aan het werk te helpen.
De werkgroep van De Boer is door het vorige kabinet in het leven geroepen om de hoge jeugdwerkloosheid te bestrijden. Hij stuitte daarbij vooral op problemen om jongeren met onvoldoende scholing (minder dan mbo–2) aan de slag te krijgen. Nu achteraf stelt hij dat hij „heeft staan dweilen met een druppelende kraan", omdat hij zich vooral heeft gericht op drop–outs en niet op de jongeren die nog steeds weer dreigen uit te vallen.
Op de vmbo–vakcolleges kunnen straks elk jaar maximaal vijftig leerlingen van 12 en 13 jaar direct na de basisschool instromen in aparte klasjes. Bedrijven moeten eerst investeren in het onderwijs en de jongeren kunnen volgens mede–initiatiefnemer Kamps in de loop van de vier jarige opleiding meer aan de slag. Uiteindelijk zal de opleiding voor 80 procent uit praktijk en 20 procent uit theorie bestaan.
Na vier jaar krijgen de leerlingen de titel ’technisch gezel’. Na een korte vervolgopleiding kan daar de graad ’technisch meester’ aan worden toegevoegd.