Klink wil opsporing van onverzekerden
DEN HAAG - Minister Klink van Volksgezondheid gaat mensen die geen zorgverzekering hebben, actief opsporen.
Dat zegde de bewindsman woensdag toe aan de Tweede Kamer tijdens de behandeling van een pakket maatregelen om het aantal onverzekerden en wanbetalers terug te dringen. De Kamer drong sterk aan op strenge aanpak van de onverzekerden. Volgens de wet moet iedere Nederlander zijn verzekerd tegen ziektekosten. Alleen mensen met principiële bezwaren kunnen worden vrijgesteld van die plicht.Onverzekerden kunnen worden opgespoord door bestanden van verzekerden te koppelen aan bestanden van mensen die onder de verzekeringsplicht vallen. De computer geeft vervolgens aan wie niet verzekerd zijn, maar daartoe wel zijn verplicht. In Nederland zijn naar schatting 240.000 mensen ten onrechte niet verzekerd.
Klink ziet wel haken en ogen aan de opsporing. Privacyregels belemmeren mogelijk de koppeling van bestanden. De bewindsman laat dit nader onderzoeken.
De Kamer gaf gisteren goedkeuring aan een pakket maatregelen om de 240.000 wanbetalers in de zorg aan te pakken. Zo mogen zij niet langer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De overheid wil hiermee voorkomen dat wanbetalers bij meerdere verzekeraars een schuld opbouwen en zo ’gratis’ zijn verzekerd. Wanbetalers krijgen in de toekomst te maken met een streng incassoregime. De zorgverzekeraars dragen hiervoor de verantwoordelijkheid.
De Kamer steunt Klinks aanpak om de zorgpremie voor mensen die hun premie zes maanden of langer niet betaald hebben, in te houden. Dat kwam hij eerder met de verzekeraars overeen.
De bewindsman overweegt wanbetalers via hun werkgevers te korten op hun inkomen. Die maatregel kan pas in 2009 ingaan omdat daar een wetswijziging voor nodig is.