Binnenland

Rekentoets struikelblok voor pabostudenten

DEN HAAG (ANP) – Een kwart van alle eerstejaarsstudenten aan de pabo moet van school af omdat ze te slecht zijn in rekenen. Dat liet de HBO-raad woensdag weten. De studenten aan de lerarenopleiding moesten dit schooljaar voor het eerst een verplichte rekentoets afleggen.

20 June 2007 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Aan het begin van het schooljaar zakte bijna de helft van de studenten voor de test. Na twee herkansingen heeft een flink percentage van die studenten de toets nog altijd niet gehaald. Zij moeten hun opleiding hierom afbreken. „Er moet nog een groep studenten een rekentoets afleggen, zodat we nog geen definitieve cijfers hebben. Maar we gaan ervan uit dat uiteindelijk ongeveer een op de vier studenten de toets niet haalt", aldus de voorzitter van de HBO-raad, Doekle Terpstra.De HBO-raad wil komend najaar ook bij andere hbo-opleidingen gaan peilen hoe het staat met de reken- en taalvaardigheden van de nieuwe studenten. Terpstra: „We willen 11.000 tot 12.000 studenten testen op het gebied van taal en rekenen". De test is bedoeld om een beeld van de problematiek te krijgen. „We hebben de indruk dat deze problemen zich niet alleen manifesteren bij de pabo", aldus Terpstra.

Volgens de voorzitter van de HBO-raad tonen de resultaten van de rekentoetsen op de pabo aan dat de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het hogere beroepsonderwijs niet op orde is.

Terpstra maakt zich tevens zorgen over de afname van het aantal studenten dat zich aanmeldt bij de lerarenopleidingen. „Dit aantal loopt elk jaar verder terug. Vorig jaar waren er rond deze tijd nog 6300 voorinschrijvingen, terwijl dat er op dit moment 5700 zijn".

Studenten die doorstromen naar het tweede jaar van de pabo staan in ieder geval hun mannetje op het gebied van rekenen, stelde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in een reactie op het onderzoek. Van Bijsterveldt: „Goed kunnen spellen, rekenen, je uitdrukken in taal en geschrift zijn basisvaardigheden waarmee je gewoon niet zonder kan".

De staatssecretaris wijst erop dat vorige maand een expertgroep aan het werk is gezet, die moet adviseren over een betere aansluiting van rekenen en taal in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo op een vervolgopleiding. „Het kan natuurlijk niet dat we ons een kenniseconomie noemen, en dan de basis eigenlijk niet beheersen", aldus Van Bijsterveldt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer