Tegengas
In veel huishoudens spelen moeders een cruciale rol. Wie daar aan twijfelt, kan het navragen bij gezinnen waar de moeder door ziekte is uitgeschakeld. Of, ingrijpender nog, bij gezinnen waar een moeder na bijvoorbeeld een echtscheiding definitief vertrokken is.
De commerciële tv-zender Net5 wil desondanks wel eens met eigen ogen zien of gezinnen het zonder moederhulp kunnen rooien. Daartoe bedachten tv-makers van de zender een experiment. Zo veel mogelijk vrouwen uit een Nederlandse plaats verlaten tijdelijk hun gezin, waarna man en kinderen mogen proberen het huishouden draaiend te houden. Camera’s leggen de taferelen die zich in deze gezinnen afspelen daarna vast.In het Brabantse vestingstadje Heusden zegt Net5 „ruim honderd” gezinnen te hebben aangetroffen die de soap wel willen meespelen. Zij stemmen ermee in dat moeders dan wel oma’s gedurende anderhalve week het gezin het gezin laten en in de watten worden gelegd in een luxe hotel.
Volgens beoogd presentator Art Rooijakkers staan de kandidaten te popelen. In de eerste week van september komt het programma op de buis.
Is het verstandig om de thematiek van moederloze gezinnen op die manier te benaderen?
„Het is niet zo dat wij uit zijn op sensatie. Ook wij zijn oprecht geïnteresseerd in wat er straks gebeurt. Kandidaten zijn weloverwogen en in alle vrijheid tot hun keus gekomen. Het betreft mensen uit alle rangen en standen van de gemeenschap die uitvoerig zijn voorgelicht en wie een ruime bedenktijd wordt gegund.”
De gezinnen die meedoen, weten dat zo’n serie mede met het oog op de kijkcijfers wordt gemaakt. Spoort u hen daarmee niet aan tot gedrag dat ofwel heel flauw ofwel heel ranzig is?
„In het begin zullen er best deelnemers zijn die zich even willen bewijzen. Dit experiment duurt echter anderhalve week, in onze ogen voldoende lang voor een realistisch beeld.”
Waarom filmt u in gezinnen waar vrouwen voor het amusement het huis verlaten? Er zijn toch genoeg eenoudergezinnen waar deze thematiek levensecht in kaart kan worden gebracht?
„Dat klopt, maar wij zijn mede geïnteresseerd in het effect van zo’n experiment op een hele gemeenschap. Daarom zochten we een stad die gedurende een bepaalde tijd zo vrouwloos mogelijk zou zijn.”
JG
Duitse soldaten
Buurtschap De Weerd, onder de rook van Roermond, was de afgelopen dagen het decor van militaire voertuigen. Ook de derde keer dat het festival Santa Fe werd gehouden, was er een keur aan voer-, vaar- en vliegtuigen te zien.
Opvallend was dat op het kampterrein ditmaal ook een Duits kampement uit de Tweede Wereldoorlog de pinnen in de grond had geslagen. Twintig acteurs verbeeldden het Panzergrenadierregiment 60, 116e Panzerdivisie, kortweg Der Windhund. De acteurs zijn verbonden aan het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis.
„Het is voor het eerst dat er in De Weerd ook een Duitse groep was. De Duitse soldaten vormden als het ware een levend display”, vertelt organisator Ton Maessen. De organisatie vindt dat „ook de tegenstander dient te worden uitgebeeld, hoewel het een zeer beladen periode in onze geschiedenis is.” De Duitse eenheid vocht op het festijn -met losse flodders- tegen de geallieerde tegenstander. „Daar stonden duizenden mensen naar te kijken.”
Is het pijnlijk voor veteranen om op het festival een groep als Duitse soldaten verklede acteurs te zien?
„Wij hebben de reacties gepeild. Die waren positief. De groep Duitse soldaten houden we klein. Het gaat om een festival waarop vooral geallieerde voertuigen te zien zijn. Dat willen we zo houden.”
Vorige week vrijdag trok een defilé van militaire voertuigen door de straten van Roermond. Daar zat geen Duits tintje aan. „Het defilé was bedoeld om onze bevrijders dank te zeggen. Daar schuif je geen Duitse voertuigen tussen.”
JV