CDA: snel aan de slag met maatschappelijke stage
DEN HAAG (ANP) – Het CDA eist van het kabinet de garantie dat het zo snel mogelijk werk maakt van de verplichte maatschappelijke stage voor scholieren.
In het vorige week gepresenteerde beleidsprogramma heeft het kabinet de stage weliswaar voor komend schooljaar aangekondigd, maar het CDA is er niet gerust op. Volgens de christendemocraten is het plan financieel en inhoudelijk nog niet voldoende uitgewerkt. CDA–fractievoorzitter Pieter van Geel hecht echter zeer aan de verplichte stage om jongeren meer bij de samenleving te betrekken. Hij zal dinsdag duidelijkheid vragen van premier Jan Peter Balkenende tijdens het debat over het beleidsprogramma, de uitwerking van het regeerakkoord en het resultaat van honderd dagen luisteren naar de samenleving.Het debat is de gelegenheid voor de Tweede Kamer om zich uit te spreken over de kabinetsplannen voor de komende vier jaar. De oppositie moest de afgelopen maanden tot haar teleurstelling eerst tandenknarsend afwachten tot de honderd dagen lang praten van het kabinet met de samenleving afgelopen waren.
VVD–leider Mark Rutte zal het debat dinsdag gebruiken om zijn ongenoegen te uiten over het gebrek aan daadkracht bij het kabinet om problemen zoals op de arbeidsmarkt en bij de aanpak van files op te lossen. Ook zal hij Balkenende opnieuw voorhouden dat hij financieel op de verkeerde weg is door weinig te doen aan de staatsschuld en geld over de balk te smijten.
Net als de VVD vindt de SP het beleidsprogramma vaag. Zo wil SP–Tweede Kamerlid Agnes Kant dinsdag concretere voorstellen doen om te komen tot meer kleinschaligheid in de zorg en het onderwijs, bijvoorbeeld door financiële bonussen.
Behalve het CDA heeft ook coalitiegenoot PvdA nog wensen. PvdA–fractievoorzitter Jacques Tichelaar wil dat 160 van de 500 extra wijkagenten naar de veertig grootste probleemwijken gaan. Ook zouden er nog zeker vijftig nieuwe internaten moeten komen voor de opvang van probleemjongeren.
De kleinste coalitiepartner ChristenUnie wil behalve enkele miljoenen voor het tegengaan van ontbossing door veenbosbranden in Indonesië graag duidelijkheid over maatregelen tegen het misbruik van de winkeltijdenwet. Ook vindt de ChristenUnie dat de rijksoverheid en niet de gemeente de afstand van coffeeshops tot scholen moeten bepalen.
Een belangrijk thema in het debat zal het uitblijven van een topoverleg tussen kabinet en sociale partners zijn. In het regeerakkoord is aangekondigd dat er voor de zomer een bijeenkomst zou zijn om afspraken te maken over het vergroten van de arbeidsparticipatie. Maar tot grote ontevredenheid van de hele Tweede Kamer is die er nog niet geweest.
Het belangrijkste struikelblok in het kabinet en tussen kabinet en vakbeweging is het versoepelen van het ontslagrecht. Vanuit verschillende hoeken kan het kabinet dinsdag dan ook de oproep verwachten nu eens eindelijk werk te maken van de zogenoemde participatietop. Zo nodig moet de Kamer zelf initiatieven nemen, vindt fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie. Als het kabinet er met de sociale partners niet uitkomt, moet het zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, benadrukt daarentegen coalitiegenoot PvdA.