Binnenland

Verhagen: EU-grondwet van tafel

LUXEMBURG (ANP) - De Europese grondwet en alle symbolen die refereren aan een Europese superstaat zijn praktisch van tafel. Dat bleek uit de woorden van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zondagavond na afloop van overleg met zijn collegaministers uit de EU in Luxemburg.

18 June 2007 06:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

„Het ziet er naar uit dat er op de EU-top eind deze week overeenstemming kan worden bereikt over het feit dat er geen sprake meer is van een grondwet, maar van een klassiek wijzigingsverdrag. En ook zijn we het er over eens dat de symbolen die refereren aan een EU-superstaat van tafel zijn”, aldus Verhagen.Daarmee zijn twee belangrijke eisen voor het Nederlands kabinet ingewilligd. Verhagen had voorafgaand aan de bijeenkomst al gezegd dat het Nederlands kabinet „absoluut geen grondwet wil”.

Vraag is echter nog wel wat er in de onderhandelingen tussen de EU-leiders komende donderdag en vrijdag gebeurt. Nederland is er nu in geslaagd de naam en de symbolen van de grondwet en de superstaat uit te bannen, maar daarmee is nog niet gezegd dat de inhoud van een nieuw verdrag ook aan de Nederlandse eisen voldoet.

Zo wil Nederland ook dat het Handvest van Grondrechten uit de tekst van het EU-verdrag wordt geschrapt. Maar over dit punt zijn de EU-landen het nog niet eens. Nederland kan leven met een vervanging door een artikel dat verwijst naar het Handvest, maar de Britten willen zelfs dat niet. Andere landen noemen die eis van de Britten „onaanvaardbaar”.

Een andere Nederlandse wens is om de mogelijkheden te vergroten voor nationale parlementen om een voorstel van de Europese Commissie via een zogeheten rode-kaart-procedure te blokkeren. Maar de kans dat Den Haag dat binnenhaalt, is niet groot.

Polen is op het moment nog steeds de grootste dwarsligger. Zij eisen een zwaarder gewicht in de weging van stemmen bij besluiten van de EU-ministers in hun vergaderingen. Maar Polen krijgt voor die eis alleen een klein beetje steun van Tsjechië. Polen dreigt een akkoord op de top met een veto te blokkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer