Forse overlast door zware regenval
DE BILT - Op verschillende plaatsen in Nederland hebben zware regen- en onweersbuien donderdagmiddag en -avond voor veel overlast gezorgd. In de Drentse plaats Hoogeveen raakten twee mensen gewond door het noodweer.
Een persoon in Hoogeveen raakte lichtgewond nadat een boom op zijn auto was gevallen. Een andere man raakte gewond aan zijn rug nadat hij van een balkon was gevallen. In Nieuweroord, een dorpje ten oosten van Hoogeveen, stortte een huis in. Daarbij raakte niemand gewond.Bij de meldkamer in Drenthe kwamen in korte tijd 120 meldingen binnen. Brandweerkorpsen uit heel Drenthe rukten uit om de Hoogeveense brandweer te assisteren. Volgens de burgemeester is de schade aanzienlijk. Zo waaiden daken weg en werden bomen geveld door de harde wind. In Emmen hield het dak van het gemeentehuis het niet door de zware regenval. In de raadzaal kwamen plafondplaten naar beneden, waardoor de gemeenteraadsvergadering moest worden afgelast.
In Zuid-Holland kreeg de brandweer meer dan 250 meldingen over ondergelopen straten, tunnels, huizen en kelders. Vooral Leiden is zwaar getroffen. Maar ook veel mensen in Leiderdorp, Sassenheim, Voorschoten en Oegstgeest hadden overlast van de hevige neerslag.
Ook op de Veluwe zorgden buien voor overlast. De brandweer in Barneveld kreeg zo’n dertig meldingen van ondergelopen kelders, volgelopen straten en losliggende putdeksels. Er vielen daar geen gewonden.
Aan het eind van de avond was de intensiteit van het onweer volgens het KNMI afgenomen. Een tweede onweersfront dat aan het begin van de nacht over het land trok, was minder heftig dan eerder was voorspeld.
De avondspits ondervond veel hinder door het noodweer. „Waar de hevige regenbuien waren, zagen we direct opstoppingen ontstaan”, aldus een woordvoerder van de ANWB. Op het hoogtepunt rond halfzes stond er op de Nederlandse wegen in totaal 350 kilometer aan files. Op een normale donderdag is dat ongeveer 250 kilometer. Rond 21.00 uur waren alle opstoppingen opgelost.
De zeer zware regen die met onweer gepaard ging, leidde ook tot meer ongelukken, zo meldde de ANWB. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) had echter niet de indruk dat het drukker was met meldingen over ongevallen.
Het weer vormde ook voor het luchtverkeer een groot probleem. Veel binnenkomende vluchten op Schiphol liepen meer dan een uur vertraging op. Het grootste probleem vormden felle buienformaties die hoog in het luchtruim hingen en waar vliegtuigen niet doorheen konden.
Door een stroomstoring, volgens een woordvoerder van Nuon als gevolg van het weer, ondervonden televisiezender RTL4 en de omroep NOS problemen. Aan het eind van de avond waren de problemen echter weer verholpen.
Het noodweer heeft tot 25 tot 30 procent meer schadeclaims gezorgd bij verzekeringsmaatschappij Interpolis. Dat heeft een woordvoerster vrijdag gezegd. Het gaat om ongeveer 700 meldingen.
Volgens de woordvoerster gaat het vooral om kleine schade zoals ondergelopen kelders en lekke daken. Van schade door blikseminslag is bijna geen sprake. Vooral de provincies Drenthe en Zuid-Holland werden getroffen door het noodweer.
Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat. Vergeleken met vorig weekeinde waren er minder claims. Een woordvoerder meldt dat de voorlopige tussenstand van de schadeclaims 1 á 2 miljoen euro is. Vorig weekeinde was dat 3 miljoen euro.