Beleidsplan kabinet kritisch ontvangen
DEN HAAG - Belangenorganisaties reageren kritisch op het beleidsplan van het kabinet. De uitwerking van het regeerakkoord volgde op honderd dagen luisteren naar de samenleving, maar de vele voornemens zouden dikwijls niet zijn vertaald in concrete actieplannen.
Sociale partners laken vooral het gemis van een participatietop. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is er al veel tijd verloren gegaan. „De arbeidsmarkt vraagt een breed pakket aan maatregelen om meer mensen aan de slag te helpen. Als het kabinet wil, kan er direct een participatietop worden gehouden.”Dat zegt ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze roemt de ambities van het kabinet, maar mist concrete bouwstenen omtrent het aan het werk helpen van 200.000 mensen. „Wij staan te popelen om daar verdere invulling aan te geven.” Ook de CNV vindt het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. „Honderd dagen luisteren heeft blijkbaar niet zo veel opgeleverd als verwacht”, stelt voorzitter René Paas.
Directeur Peter Schalk van de reformatorische vakorganisatie RMU heeft gemengde gevoelens bij het beleidsprogramma. „Op onderdelen grossiert het in vage termen.” Hij waardeert het echter dat het kabinet een moreel appel doet om uitwassen in de samenleving terug te dringen.
De RMU betreurt het dat het ontslagrecht als een „zwaard van Damocles” boven de participatietop hangt. Ook bevreemdt het de organisatie dat er in het beleidsplan taal noch teken wordt gegeven over de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren.
Ook de belangenorganisaties in de gezondheids- en jeugdzorg zijn niet onverdeeld gelukkig met het beleidsplan. De MOgroep Jeugdzorg is blij met de ambities van het kabinet om extra te investeren in de sector, maar de brancheorganisatie maakt zich ernstige zorgen over snel oplopende wachtlijsten.„Minister Rouvoet heeft het over de aanpak van wachttijden in de jeugdzorg tot korter dan negen weken, maar gaat voorbij aan het signaal dat er in april van dit jaar al ruim 1600 kinderen langer dan die negen weken wachtten”, zegt bestuurder Hans Lomans.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wel heeft de NPCF waardering voor de plannen die voorzien in een versterking van de rechtspositie van patiënten en consumenten.
Woordvoerder Georgette Lageman van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) is blij met de plannen van het kabinet om de opvang van tienermoeders te verbeteren. Gemeenten krijgen voor dat doel meer budget, maar ook het Rijk zelf wil een regeling treffen. „Voor ons enige opvangtehuis in Gouda zijn lange wachtlijsten. Graag zouden we nog een tehuis openen, maar daar is niet voldoende geld voor. Tot nu toe werden we van het kastje naar de muur gestuurd.”
Ronduit positief zijn de Bovag en de RAI Vereniging. Het besluit om de kilometerbeprijzing gefaseerd in te voeren kan op instemming rekenen van de brancheorganisaties van garagebedrijven en autoverkopers.
De HBO-raad prijst minister Plasterk van Onderwijs vanwege de grote investeringen in het hoger beroepsonderwijs. De HBO-raad verwacht dat de investeringen in de begeleiding van studenten een bijdrage leveren aan de oplossing van het tekort aan hoger opgeleiden, aldus voorzitter Doekle Terpstra. Ook de universiteiten zijn tevreden.
CNV Onderwijs zegt echter zwaar teleurgesteld te zijn over het bedrag dat het kabinet beschikbaar wil stellen voor de verbetering van de positie van het onderwijspersoneel. „Met 750 miljoen euro kom je niet ver”, meent voorzitter Marleen Barth.
Milieuorganisaties zijn uiterst kritisch over de uitwerking van het coalitieakkoord. Volgens Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milieu snapt het kabinet de problematiek, maar durft het niet door te pakken.
De vakbond voor agenten (ACP) vindt dat de samenhang ontbreekt in het programma. De bond prijst het kabinet omdat het 100 miljoen euro uittrekt voor het verbeteren van de veiligheid. Ze begrijpt echter niet waarom de politie 100 miljoen moet inleveren.