Slechts deel schoolboeken gratis
DEN HAAG (ANP) – De schoolboeken in het voortgezet onderwijs worden in augustus volgend jaar slechts gedeeltelijk gratis. Dat staat in de uitwerking van het regeerakkoord. Pas vanaf het schooljaar 2009–2010 hoeven ouders helemaal niets meer te betalen voor de boeken.
Eind april stelde minister Plasterk van Onderwijs dat de schoolboeken in het voortgezet onderwijs op zijn vroegst in het schooljaar 2008/2009 gratis zouden worden. Hij zei toen dat de tijd te kort was om dit nog voor het komend schooljaar te regelen. Bovendien moest het benodigde geld nog worden gevonden.Plasterks voorganger Van der Hoeven streefde ernaar de boeken in het schooljaar 2007–2008 al gratis te maken. Scholen moeten er in totaal 210 miljoen euro per jaar bijkrijgen om de boeken te kunnen betalen. Ouders scheelt het gemiddeld 308 euro per kind per jaar.
Verder wil het kabinet het aantal zogeheten ’brede scholen’ uitbreiden. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en bijvoorbeeld kinderdagverblijven en sportclubs. Doel is om kinderen in hun vrije tijd te ondersteunen in hun ontwikkeling.
In de komende drie tot vier jaar moeten er 2500 combinatiebanen zijn. Mensen met zo’n baan werken zowel in het onderwijs, de opvang als bij sportinstellingen. Bijkomend voordeel is dat leraren het hierdoor minder druk krijgen.
Eerder maakte staatssecretaris Dijksma al bekend dat gemeenten er 18 miljoen euro bijkrijgen om de brede school te stimuleren. Vooral in de veertig probleemwijken moeten er snel brede scholen van de grond komen.
Het kabinet maakt in totaal 1 miljard euro vrij om extra te investeren in onderwijs. Ondanks de maatregelen die nu in het beleidsprogramma worden genoemd, is nog 750 miljoen daarvan niet specifiek ingevuld.
Naast de 1 miljard gaat er 700 miljoen extra naar de kinderopvang. Dat geld wordt onder andere ingezet om taalachterstanden bij vooral allochtone kinderen weg te werken. Daarnaast komt er 65 miljoen extra om meer scholen met veel allochtone leerlingen ondersteuning te bieden.