Akkoord in Maastricht over verplaatsing coffeeshops
MAASTRICHT (ANP) – Burgemeester Leers van Maastricht heeft overeenstemming bereikt met de coffeeshophouders in zijn stad om acht van de vijftien coffeeshops van het centrum naar de randen van de stad te verplaatsen. Dat maakte het college donderdag bekend.
Onder de acht coffeeshops zijn ook de twee cannabisboten aan de Wilhelminakade. Ze worden op drie zogeheten CoffeeCorners ondergebracht, gelegen aan de Köbbesweg nabij de A2, de Francois de Veyestraat en Brusselsestraat. De kosten van de verplaatsingen, verbouwingen en nieuwbouw worden betaald door de Maastrichtse coffeeshopbranche.Het akkoord dat overlast door coffeeshops in de binnenstad moet beperken wordt op 26 juni besproken door de gemeenteraad en kan rekenen op steun van de fracties.
De raad heeft het college in april opgedragen om tijdelijke maatregelen te nemen, in afwachting van de definitieve CoffeeCorners. De raadsleden vinden de huidige overlast onaanvaardbaar en acuut. Het gaat volgens hen ten koste van het reguliere toezicht van de politie die de strijd moet aangaan tegen de 300 geregistreerde drugsrunners die actief zijn rondom de A2 en aanliggende buurten.
Nog dit jaar wil Maastricht daarom starten met het plaatsen van tijdelijke portocabins nabij de definitieve locaties. Buurtbewoners van Vinkenslag, Heugem, Oud–Caberg en Sint–Maartenspoort, waar de CoffeeCorners moeten komen, ontvangen donderdag een brief van de gemeente. In september gaat de gemeente in overleg met de wijken.
Scheidend premier Verhofstadt van België schreef eerder een boze brief aan minister–president Jan Peter Balkenende. Verhofstadt wil onder geen beding dat de coffeeshops dichtbij de grens komen. Hij vindt dat een dergelijke stap tegen de Europese regels is. Vlaamse burgemeesters zijn bang dat de criminaliteit in hun gemeenten toeneemt als gebruikers vlakbij uitvalswegen naar de grens cannabis en mogelijk ook harddrugs kunnen aanschaffen.
België is nog altijd tegen de plannen van Leers. De woordvoerder van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, stelde donderdag dat de Belgische bezwaren niet zijn veranderd. „Het is tegen de Europese regels en het Schengenverdrag en in strijd met wat er staat in het Nederlandse regeerakkoord. Ik veronderstel dat hierover in Nederland nog wel gesproken zal worden", aldus de woordvoerder.
Dewael wil de „goede dialoog" die hij met het Nederlandse kabinet had over de coffeeshops in Maastricht graag voortzetten met minister Hirsch Ballin van Justitie. De twee hebben elkaar telefonisch recent nog gesproken, maar nog niet ontmoet.