Binnenland

„Onderwijs pot te veel geld op”

UTRECHT (ANP) - De spaartegoeden in het voortgezet onderwijs stijgen, terwijl de investeringen dalen. Dat meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdag op basis van onderzoek door het Onderwijsblad.

14 June 2007 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

„Op papier is het aantal scholen met een vette spaarpot het afgelopen jaar gedaald door een nieuwe oppotnorm. In werkelijkheid blijft er in het voortgezet onderwijs steeds meer geld op de plank liggen.” Scholen in het voortgezet onderwijs hadden eind 2005 ruim 1 miljard euro op de bank staan en daarnaast bijna 500 miljoen euro belegd, blijkt uit de jaarcijfers die het Onderwijsblad heeft opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs.Voorzitter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond vindt het onaanvaardbaar: „Oppotten is slecht voor het onderwijs. Als je je geld op de bank laat staan, stel je minder leerkrachten, conciërges en onderwijsassistenten aan en verzorg je minder lessen dan zou kunnen.”

Natuurlijk is het verstandig natuurlijke buffers in te bouwen, denkt Dresscher. „Voor als het een jaar minder gaat of er plannen zijn die veel geld kosten. Daar heb ik ook geen moeite mee. Anders is het als die buffers overlopen en het niet meer te verantwoorden is. Het is wel publiek geld, bijeengebracht door de belastingbetalers. Dat moet je gebruiken.”

De belangenorganisatie van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, bestrijdt het bedrag dat de AOb noemt. Volgens de organisatie hebben de scholen gezamenlijk 350 miljoen euro aan vrij besteedbaar vermogen. Voorzitter Sjoerd Slagter noemt dit „een aanvaardbare buffer om financiële tegenslagen op te vangen.”

De VO-raad verwacht dat het eigen vermogen vanaf 2007 zal stagneren of zelfs zal afnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer