Museum belicht ethiek archeologie
LEIDEN - Mag je het lichaam van een kind dat 2000 jaar geleden stierf tentoonstellen? Vanaf dinsdag belicht het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden de ethische vraagstukken waarmee archeologen en musea dagelijks te maken hebben.
Er bestaat veel discussie over wat wel en niet is toegestaan in musea. Wat doe je met oorlogskunst of met objecten die afkomstig zijn van een illegale opgraving? Hoe presenteer je een mummie -al of niet ontdaan van zwachtels- aan het publiek? In de expositie ”Verboden te verzamelen” wil het RMO deze dilemma’s delen met het publiek.De ethische vragen worden in de tentoonstelling concreet gemaakt met voorwerpen uit de collectie van het museum. Een bronzen kuras, waarvan de Italiaanse regering enkele jaren geleden claimde dat het illegaal zou zijn opgegraven, en een schilderij uit de collectie Goudstikker staan centraal in het thema ”herkomst”. Romeinse olielampjes komen aan bod bij het onderwerp ”ontzamelen”.
Een groot deel van de lampjes ligt in depots en is niet te zien voor publiek. Vraag is dan hoeveel materiaal uit de volle depots het waard is om bewaard te worden. Aan de orde komt ook de rol van amateurarcheologen en metaaldetectie: ”Archeologie of schatgraverij?”.
„Bij elke aanwinst stellen we de vraag naar de legitimiteit en de herkomst”, zegt Steph Scholten, hoofd collecties van het RMO. „Als iemand iets ’toevallig’ gevonden heeft in een boomgaard, en hij komt dat hier brengen, kopen we dat niet zomaar. We geven aanwijzingen wat de officiële weg is om het aan te melden.”