Schoolleiders klagen over gemeenten
UTRECHT - Veel scholen krijgen geen of te weinig medewerking van de gemeente bij het realiseren van passende ruimte voor buitenschoolse opvang.
Dat stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na onderzoek onder haar leden. Het is niet het enige huisvestingsprobleem: van de scholen die hun binnenklimaat willen verbeteren, zegt 60 procent daarvoor geen geld van de gemeente te krijgen.Aan het onderzoek deden 939 schoolleiders en bovenschoolse directeuren uit het primair onderwijs mee. Door een wetswijziging zijn scholen sinds 1 augustus verantwoordelijk voor de buitenschoolse opvang, maar 39 procent van de ondervraagden zegt daarvoor matige of geen medewerking van de gemeente te krijgen.
Slechts 23 procent had positieve(re) ervaringen. Van de schoolleiders had 38 procent er nog geen ervaring mee. Veel gemeenten stellen dat ze van het Rijk te weinig geld krijgen om aan de vraag van de scholen te kunnen voldoen.
Verder blijkt 26 procent wel eens met tegenstrijdige wet- en regelgeving te maken gekregen te hebben. Zo zijn de huisvestingsregels in de kinderopvang veel strenger dan die voor scholen. Dus terwijl het om dezelfde kinderen gaat, mogen zij na schooltijd niet automatisch in het schoolgebouw worden opgevangen.
Ook eisen van Monumentenzorg veroorzaken vaak problemen. Zo moet een lokaal geventileerd kunnen worden, maar mag soms de raamconstructie niet worden veranderd. Voor een geavanceerd ventilatiesysteem is vervolgens geen geld.
Tot slot breekt het veel scholen op dat investeringen in gebouwen doorgaans over veertig tot zestig jaar afgeschreven worden. Voor het adequaat inspelen op maatschappelijke veranderingen en daaruit voortvloeiende eisen zou deze termijn ingekort moeten worden tot maximaal twintig tot dertig jaar, stelt de AVS.