Binnenland

Nader onderzoek Deventer moordzaak

DEN HAAG (ANP) – De Hoge Raad laat nader onderzoek in de zogenoemde Deventer moordzaak doen. Het besluit of de zaak weer heropend wordt, is daarom uitgesteld. Dat liet het hoogste rechtscollege van Nederland dinsdag in een tussenarrest weten.

5 June 2007 13:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Advocaat Geert–Jan Knoops heeft de Hoge Raad om de heropening gevraagd. Hij is de raadsman van Ernest Louwes die voor dit misdrijf tot twaalf jaar cel werd veroordeeld. Louwes bepleit al jaren zijn eigen onschuld. Hij zegt niets te maken te hebben met de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999. Louwes fungeerde destijds als executeur–testamentair van de vrouw.Volgens de raad moet worden uitgezocht waarom de verklaring van een getuige niet in het strafdossier terecht is gekomen. Het gerechtshof kende deze uitspraken daardoor niet en kon die dus niet meenemen in zijn oordeel over Louwes.

De verklaring kan daarom een zogenoemd ’novum’ zijn, een reden voor de Hoge Raad om de Deventer moordzaak opnieuw voor een gerechtshof te brengen. Alleen een nieuw feit is hiervoor overigens niet genoeg. De Hoge Raad moet ook vermoeden dat het oordeel van het hof anders had uitgepakt als het van de nieuwe informatie op de hoogte was geweest. Omdat dit onduidelijk is, wil de Hoge Raad twee politiemensen ondervragen die de getuige hebben gehoord.

De getuige is een medewerker van de begraafplaats waar Wittenberg is begraven. Hij heeft verklaard dat hij in 1999 aan de politie heeft verteld dat de klusjesman van de vermoorde weduwe op 24 september van dat jaar tegen hem zei dat de vrouw dood was en hoe dat zou zijn gebeurd. Op die dag was het slachtoffer nog niet gevonden. De politie heeft dat deel van de verklaring volgens de getuige niet opgenomen.

De rechtbank in Zwolle sprak Louwes aanvankelijk nog wegens gebrek aan bewijs vrij, maar het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem in hoger beroep tot twaalf jaar cel. Ook toen verzocht Louwes de Hoge Raad om herziening van zijn zaak. De raad willigde dat verzoek destijds in en verwees de zaak naar het hof in Den Bosch.

Het proces in Den Bosch pakte voor Louwes toch nog nadelig uit. Het Openbaar Ministerie gaf tijdens de procedure het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opdracht de blouse van de weduwe opnieuw te onderzoeken. Daaruit kwamen voor Louwes belastende DNA–sporen naar voren. Het hof in Den Bosch veroordeelde hem daarom opnieuw tot twaalf jaar cel.

Knoops is hoopvol gestemd over de uiteindelijke afloop van de Deventer moordzaak voor zijn cliënt. Het is niet eens zozeer het door de Hoge Raad bevolen verhoor van twee politiemensen, als wel nieuw ingebrachte DNA–rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die Knoops doen vermoeden dat het uiteindelijk rechterlijk oordeel in het voordeel van Louwes zou kunnen uitvallen.

Knoops wijst erop dat het NFI zeer recent nog een rapport heeft aangeleverd, dat gunstig is voor Louwes. Het gaat daarbij om nieuw onderzoek van de blouse van het slachtoffer, de weduwe Wittenberg. „Op 22 plaatsen is nieuw onderzoek uitgevoerd", aldus Knoops dinsdag. „Daaruit is geen enkele aanwijzing tegen Louwes naar voren gekomen".

Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie in Zwolle gaat het om 22 nieuwe delen van het kledingstuk die zijn bekeken. „Daarbij zijn geen andere sporen gevonden dan van het slachtoffer zelf", legt ze uit.

Eerder maakte justitie bekend –in het kader van het zogeheten oriënterend vooronderzoek– dat het NFI wel verschillende belastende DNA–sporen van Louwes op andere plekken op de blouse van weduwe Wittenberg heeft gevonden. Die resultaten blijven vooralsnog gewoon overeind staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer