Binnenland

Zeebiologen: Stop kabeljauwvangst in 2008

DEN HAAG (ANP) – Omdat er te weinig jonge haring, schol, kabeljauw, tong en wijting is, adviseren visserijbiologen maandag om voor 2008 weer minder van deze vissen te vangen en zelfs geheel te stoppen met het vangen van kabeljauw. Het advies van de internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee borduurt voort op een tendens die al enige jaren aan de gang is, aldus het ministerie van Landbouw.

4 June 2007 18:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Het advies verschijnt wel wat vroeger dan voorgaande jaren, aangezien de Europese Commissie zich er dit jaar niet pas in het najaar over wil buigen. De uiteindelijke vangsthoeveelheden stellen de Europese ministers overigens pas in december vast.De biologen, onder wie die van Wageningen Imares (Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies), stellen dat de visbestanden minder onder druk staan van de visserij. Vangstbeperking achten zij desondanks noodzakelijk omdat er te weinig jonge vis bij komt.

Om de kabeljauw enige kans op herstel te geven, zou daarom de vangst in 2008 helemaal moeten worden gestopt. Het vangen van schol en haring zou bijna moeten worden gehalveerd tot respectievelijk 26.000 ton (nu 50.260) en 200.000 ton (nu 341.000). Verder achten de deskundigen het raadzaam de vangst van Noordzee–tong te beperken tot 14.000 ton (nu 15.000) en niet meer dan 5000 ton wijting uit de zee te halen.

De Nederlandse Vissersbond, Federatie van Visserijverenigingen, Redersvereniging voor de Zeevisserij en het Productschap Vis vinden dat dit advies te snel verschijnt. Na zes maanden is het niet mogelijk om echte veranderingen in de visstand te duiden die zijn opgetreden tussen dit advies en het laatste, stellen zij in een gezamenlijke reactie. Ze hopen dan ook dat de situatie wijzigt als later dit jaar meer gegevens bekend zijn.

De belangenorganisaties erkennen overigens de noodzaak om de vangst van schol en tong te beperken, maar vinden de voorstellen voor de haring te drastisch. Ondanks de lage aanwas is er nog altijd veel haring, menen zij.

Stichting De Noordzee steunt de haringvoorstellen vanwege die bijzondere situatie, hoewel er een beheerplan voor haring bestaat en daardoor weinig risico bestaat op het instorten van bestanden. Ook het (herhaalde) ICES–kabeljauwadvies geniet de steun van de organisatie. Een Europees herstelplan uit 2004 sorteert voorlopig onvoldoende effect.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer