Banengroei in mkb daalt fors
Het aantal banen in het midden- en kleinbedrijf is in een jaar tijd met ruim 23.000 gegroeid. Daarmee is de banengroei met 72 procent afgenomen ten opzichte van de periode daarvoor. Tussen juli 2000 en juli 2001 bedroeg de stijging nog 81.000. MKB-Nederland sluit over de komende periode een krimp in de werkgelegenheid niet uit.
Dat blijkt uit het dinsdagochtend bekendgemaakte onderzoek ”Vacaturemarkt” van de brancheorganisatie. „Een tijdelijk verminderde omzet leidt in het mkb minder snel tot afvloeiing van het personeel, maar aanhoudend tegenvallende omzet zal hiertoe nopen. Deze effecten treden vertraagd op, waardoor het met name een doorwerking zal hebben op de werkgelegenheidsontwikkeling in de komende periode.”
In de industrie en in de bouw nam de werkgelegenheid in de verslagperiode zelfs af met respectievelijk 18.000 en 5000 banen. De grootste toename (21.500) zit in de detailhandel, gevolgd door zakelijke dienstverlening, horeca en transport. Interessant is overigens dat de arbeidsdeelname van allochtonen gestaag toeneemt. Van het personeelsbestand in het mkb is 9,3 procent van allochtone afkomst.
„Het hele beeld is er een van een toch tegenvallende economische groei”, zei voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland dinsdagochtend in een toelichting. Met het oog op het Najaarsoverleg vraagt hij zich af of de overheid wel een verstandig arbeidsmarktbeleid voert. „Binnen de huidige enge financiële kaders is bijna niets mogelijk. Premier Balkenende zit gevangen tussen de financiële muurtjes van minister van Financiën Zalm.”
In de onderzochte periode daalde het aantal vacatures in het mkb met ruim 17 procent, naar 100.000 per 1 juli. Met name het aantal uitbreidingsvacatures nam af. Dit was het geval in industrie, bouw, groothandel en horeca. In samenhang hiermee daalde tegelijk het aantal moeilijk vervulbare vacatures.
Tweederde van de openstaande vacatures staat als dusdanig te boek. Deze zijn met name in bouw, groothandel en industrie te vinden. In het mkb bestaat een toenemende vraag naar werknemers met mbo-niveau. De Boer gaf aan dat mkb meer aandacht gaat besteden aan werving en profilering onder deze doelgroep. „Onze trouwe toeleverancier verdient meer aandacht, ook qua imago.”
In het mkb werken ruim 2,8 miljoen mensen in zo’n 570.000 ondernemingen, wat neerkomt op 38 procent van de beroepsbevolking. Het aandeel van het mkb in de totale werkgelegenheid nam ten opzichte van het vorige jaar met een procentpunt toe. „Het mkb als belangrijke trekker van werkgelegenheid verstevigt zichzelf”, zei De Boer.
Wat de mkb-voorzitter betreft kan het begrotingstekort stijgen tot het in Europees verband afgesproken plafond van 3 procent. Dat zou een te besteden bedrag van 10 tot 13 miljard euro extra vrijmaken. Samen met de 5 miljard euro die nog in de sociale fondsen zit, kan dat geld worden aangewend voor maatregelen die de arbeidsproductiviteit verhogen.
Kritiek heeft MKB ook op de door het kabinet aangekondigde lastenverlichting van 500 miljoen euro door verlaging van de WW-premie. Deze zet volgens de organisatie geen zoden aan de dijk.
„Aangezien slechts de helft van dit bedrag bij het bedrijfsleven terechtkomt en er tegelijk sprake is van een verhoging van de ziekenfondspremie, zal er per saldo lastenverzwaring plaatsvinden.”
De Boer sprak zich nogmaals uit tegen de voorgenomen afschaffing van de zogeheten specifieke afdrachtskorting (spak), een korting op de premies die werkgevers krijgen als ze minder productieve werknemers in dienst nemen. Voorts toonde hij zich voorstander van een meer gerichte, dat wil zeggen meer inkomensafhankelijke inzet van de arbeidskorting.