Betalingsregeling voor operatie vluchtelingenmeisje
HAARLEM (ANP) – De uitgeprocedeerde ouders van een 5–jarig Afghaanse meisje uit Haarlem betalen het Kennemer Gasthuis (KG) 5 euro per maand voor de behandeling en operatie van hun dochter. Dat zijn beide partijen donderdag overeengekomen tijdens een kort geding, dat de ouders hadden aangespannen tegen het ziekenhuis. Zij waren het er niet mee eens dat de verwijdering van de keelamandelen bij hun dochter was uitgesteld omdat ze de ziekenhuisnota niet kunnen betalen.
Het meisje heeft last van ademhalingsproblemen, snurken en een verstopte neus. De operatie is medisch noodzakelijk, maar er is geen sprake van accuut levensgevaar. In dat laatste geval moeten ziekenhuizen direct opereren, ook al zijn patiënten niet verzekerd.Het ziekenhuis belooft in de gesloten overeenkomst het meisje zo snel mogelijk te behandelen en te opereren.
Jelle Klaas, de advocaat van de ouders, zei in eerste instantie tijdens het kort geding dat de ouders van het meisje het bedrag van 5 euro per maand absoluut niet kunnen betalen. Hoewel de ouders zijn uitgeprocedeerd, zijn ze wel legaal in Nederland. Ze mogen de procedure van hun dochter afwachten. Voor haar proberen zij nog een verblijfsvergunning te krijgen. Het gezin van drie personen wordt onderhouden door de kerkelijke instelling Stem in de Stad in Haarlem en moet rondkomen van 280 euro per maand. Een uitkering van de overheid krijgt het gezin niet, omdat de ouders zijn uitgeprocedeerd.
Het ziekenhuis stelt zich op het standpunt dat er betaald moet worden voor medische zorg, ook al is dat het symbolische bedrag van 5 euro per maand. Dit aanbod had het KG al gedaan voordat het kort geding diende. De operatie kost ruim 1100 euro.
„De wet maakt een onderscheid tussen verzekerden en overzekerden", aldus advocaat R. de Vries van het Kennemer Gasthuis. Volgens haar discrimineert het ziekenhuis niet, maar wordt beleid van de overheid uitgevoerd en handelt het ziekenhuis zoals meer instellingen dit doen. „Als je voor medische zorg niet laat betalen, is dit een vrijbrief voor onverzekerden om de mazen in de wet te vinden. Bovendien stoppen minima dan hun ziektekostenverzekering, omdat ze toch wel worden geholpen. Die risico’s willen we vermijden. De minister deelt onze zorg rond de onverzekerden en wil dit probleem aanpakken".