Hindoe spreekt tijdens bezinning Prinsjesdag
De interreligieuze bezinningsbijeenkomst bij de opening van het parlementaire jaar krijgt een soberder karakter. Er zal maar één spreker zijn. Dat is dit jaar de Haagse hindoepriester Attry Ramdhani. Daarmee wordt de dienst nog minder christelijk dan hij de laatste jaren al was.
De gebedsbijeenkomst op Prinsjesdag droeg tot 1999 een weliswaar oecumenisch, maar toch exclusief christelijk karakter. Elk jaar waren verscheidene leden van het kabinet, onder wie premier Kok, aanwezig. Drie jaar geleden werd de bijeenkomst verbreed, door ook moslims, Joden en hindoes een inbreng te geven.
Dat gebeurde aanvankelijk door iedere deelnemer een eigen aandeel van zeven minuten te geven, waarin men vanuit de eigen traditie gebeden en gedachten mocht formuleren. De Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies (HRLR), verantwoordelijk voor de bijeenkomst, heeft die opzet echter veranderd, omdat sommige deelnemers af en toe „wel erg uitpakten.”
Ook vonden veel mensen dat er erg veel werd gesproken. De vertegenwoordigers van de religies wilden bovendien niet meer op een eigen eiland staan. De Haagse pandit Attry Ramdhani zal nu namens alle leden van de HRLR een toespraak houden over het thema ”Heel de wereld”.
De HRLR heeft voor het eerst ook vertegenwoordigers van het corps diplomatique uitgenodigd. Premier Balkenende heeft al laten weten dat hij de bijeenkomst wil bijwonen.
Sinds het interreligieus worden van de bijeenkomst belegt een aantal orthodox-christelijke organisaties de zogenaamde Kroonbede. Deze bijeenkomst van bezinning en gebed heeft dit jaar op vrijdag 13 september plaats in de Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort. Bijdragen leveren de christelijke gereformeerde predikant J. van Mulligen, de pinkstervoorganger A. Fraanje en de voormalige algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk, dr. ir. J. van der Graaf.