Binnenland

Balkenende zoekt verzoening over EU-verdrag

STRAATSBURG (ANP) – Premier Balkenende heeft in het Europees Parlement naar verzoening gezocht over het EU–verdrag. „Er is noodzaak om een compromis te zoeken en het eens te worden", zei Balkenende over de tekst, die door Nederland en Frankrijk is afgewezen maar door achttien andere landen is aangenomen. De EU heeft afgesproken dat er in juni een compromis op tafel moet liggen, na een denkpauze van twee jaar.

23 May 2007 19:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Balkenende stelde voor om de Europese vlag, het volkslied en mensenrechten uit de tekst te schrappen, maar deze zaken wel in stand te houden. Ook moet de beoogde EU-minister van Buitenlandse Zaken een andere naam krijgen, maar mag wel dezelfde bevoegdheden houden.Bovendien moeten EU-uitbreidingscriteria zwart op wit worden vastgelegd in de nieuwe tekst. Naast deze cosmetische wijzigingen, wil Balkenende dat Brusselse voorstellen van tafel gaan als de helft van de parlementen ze afwijst. Dat is een kleine wijziging van de procedure: de voorstellen zouden anders zeer waarschijnlijk door de ministers naar de prullenmand zijn verwezen.

Volgens Balkenende zijn dit de zorgen van de Nederlandse bevolking. „Niet meer en niet minder", zei hij. „Ik ben er zeker van dat bruggen kunnen worden geslagen. Omdat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen".

Balkenende verzette zich tegen grondiger aanpassingen, zoals de Poolse wens voor nieuwe stemverhoudingen. „We hebben over de stemverhoudingen al complexe gesprekken gevoerd. Dat is niet de goede weg".

De Italiaanse oproep dat enkele dwarsliggende EU-landen zich later aansluiten bij de EU-grondwet, vond Balkenende „niet realistisch".

Het relatief kleine aantal Europarlementsleden dat kwam luisteren, reageerde kritisch. Een groep had demonstratief Europese vlaggetjes op het bureau gezet, als protest tegen het voornemen om de Europese vlag uit de ontwerptekst te schrappen.

De liberale leider Graham Watson is teleurgesteld dat Nederland uitgroeit tot een van de eurosceptische landen van de EU. „U moet de burgers overtuigen dat eenheid en welvaart samengaan", zei de Brit tegen Balkenende.

De cosmetische wensen van Balkenende stuitten op minder bezwaar van het parlement. „Als u de Europese minister van Buitenlandse Zaken een andere titel wilt geven, prima. Als hij maar doet, wat moet", zei de Duitse socialistenleider Martin Schulz, voor de gelegenheid in het Nederlands sprekend.

VVD’er Toine Manders ziet dat Nederland vooral de verpakking wil veranderen. „Een nieuwe strik om hetzelfde artikel". Buitenweg (GroenLinks) vermoedt dat Balkenende zo vooral probeert een nieuw referendum te vermijden.

SP-Europarlementslid Meijer vindt dat Balkenende „het slim heeft gedaan door speelruimte te creëren en zich zo er zo uit te redden".

De fractie die doorgaans kritisch over de EU is, vroeg Balkenende juist om de verworpen grondwet in de prullenbak te laten liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer