CDA–fractie uit kritiek op Cramer
DEN HAAG (ANP) – De voortvarendheid waarmee PvdA–milieuminister Cramer de gloeilamp in Nederland voor 2012 wil uitbannen, valt slecht bij de CDA–regeringsfractie in de Tweede Kamer.
Milieuwoordvoerster Spies toonde zich dinsdag onaangenaam verrast door Cramers offensief. Het CDA wil dit soort stappen volgens Spies ook zetten, „maar laten wij onze nieuwsgierigheid bedwingen en U uw enthousiasme". Over drie weken komt het kabinet met de uitwerking van zijn milieuambities. Door maatregelen daaruit te lichten ontstaat er onzekerheid, „wat niet goed is voor het draagvlak van energiemaatregelen", verweet Spies.Cramer beriep zich op de steun van CDA–collega van Economische Zaken Van der Hoeven. Die had drie maanden geleden nog in antwoord op D66–Kamervragen zich uitgesproken tegen een verbod op de gloeilamp.
Ook premier Balkenende vond in maart zo’n ban te ver gaan. De steun van marktpartijen en consumentenorganisaties „is voldoende overtuigend”, stelde Cramer.
Zij twijfelt verder in tegenstelling tot Spies niet aan de effectiviteit van de maatregel: een megaton CO2 op een totale uitstoot van 200 megaton van dit broeikasgas. En volgens Cramer dreigt er ook geen tekort aan armaturen voor spaarlampen. Producenten als Philips zullen „als een haas” ervoor zorgen dat hun spaarlampen op armaturen passen, „anders verliezen ze markt”.
Spies stoorde zich verder aan een „solotoer” van Nederland in Europa. Volgens haar leent een verbod zich typisch voor een Europese aanpak. Cramer erkende dat ’Brussel’ werkt aan het uitfaseren van de gloeilamp. Het kabinet houdt daar rekening mee. GroenLinks, D66 en PvdA spraken hun steun aan aan Cramer, die echter op vragen van GroenLinkser Wijnand Duyvendak over verdere maatregelen niets meer kwijt wilde.