Financieel beheer Sociale Zaken is weggezakt
DEN HAAG (ANP) – Het financieel beheer door het ministerie van Sociale Zaken is vorig jaar ver onder het niveau van 2005 gezakt. Zo is de invoering van een nieuw administratief systeem onderschat en is er onvoldoende sturing geweest bij de overheveling van taken op het gebied van loonaangiftes en premie–inning voor uitkeringen naar de Belastingdienst. Ook is er minder zicht op de juiste besteding van gelden.
Dat stelt de Algemene Rekenkamer woensdag in haar oordeel over het jaarverslag 2006 van Sociale Zaken. Volgens de controleur van de overheid heeft minister Donner (Sociale Zaken) nu minder zicht op de uitgaven, omdat vaker anderen het beleid uitvoeren. Zo zijn gemeenten volledig verantwoordelijk gemaakt voor de bijstand. Om de bijstanduitkeringen uit te betalen, krijgen de lokale overheden in totaal 4,2 miljard euro.Donner stelt echter dat de Inspectie Werk en Inkomen wel toezicht houdt op de uitvoering van de nieuwe Wet werk en bijstand. Ook tast te veel bemoeienis volgens hem het fundament van de nieuwe wet aan. De bedoeling is juist om gemeenten te prikkelen het aantal mensen in de bijstand zo laag mogelijk te houden door ze volledig verantwoordelijkheid te maken.
Ook deelt de minister niet de conclusie van de Rekenkamer dat risico’s van de overstap naar een nieuwe financiële administratie zijn onderschat. Volgens hem komen de problemen meer door de „complexiteit" van de operatie en de prioriteit die is gegeven aan het betalingsproces door instanties. Hij gaat nu een verbeterplan opstellen om onzekerheden in de administratie weg te nemen.
De tegenslagen in de nieuwe administratie zorgde vorig jaar onder meer voor aanzienlijke vertraging bij de inning van boetes aan werkgevers die illegale werknemers inhuurden. Ook werkt de zogeheten loonheffingsketen bij de Belastingdienst en uitkeringsinstituut onvoldoende, terwijl de Rekenkamer vorig jaar al waarschuwde voor de risico’s bij het overhevelen van taken.
Zo loopt bijvoorbeeld de controle op uitgifte van bijstand vertraging op door achterstanden in de verwerking van gegevens over inkomen uit werk en/of uitkeringen. Gemeenten komen er maanden later achter dat iemand te veel bijstand heeft ontvangen, waardoor mensen een groter bedrag dan ’normaal’ moeten terugbetalen. Ook kan het UWV mogelijk de premies voor volgend jaar niet goed vaststellen. Donner stelt met de staatssecretaris van Financiën al besloten te hebben om de regie op de loonaangifteketen aan te scherpen.