Binnenland

Grote Kerk

De Grote Kerk in Breda kan wel wat geld gebruiken. Het monumentale godshuis ondergaat een kostbare restauratie, die over vier jaar moet zijn voltooid.

Redactie Johannes Visscher
15 May 2007 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:46
...weg... Foto EPA
...weg... Foto EPA

Sinds vorige week dragen ook bierdrinkers hun steentje bij aan het opknappen van de kerk. Brouwer InBev en supermarkt Albert Heijn bieden het exportproduct Breda Bier tot eind dit jaar aan in zestien supermarkten in en rond de stad. Van ieder biertje gaat 10 eurocent naar de restauratie.Voorzitter Erik Westenburg van het Steunfonds Grote Kerk is verguld met de actie. Hij hoopt dat er zo uiteindelijk 20.000 euro in het laatje komt. Van overheidswege zal dat bedrag worden aangevuld tot 80.000 euro.

Met het geld van de bieractie zal een muurschildering van het lakenkopersgilde in de kerk worden gerestaureerd. „Dat gilde had vroeger een eigen nis met altaar in de kerk.”

Is het geen vreemd idee dat een kerk via bierverkoop geld inzamelt?

„Op zich niet. Breda Bier is een product dat aan Breda is gekoppeld en voorheen in Nederland werd gedronken. Nu wordt het geëxporteerd naar het buitenland. Ik vind het goed dat het bedrijfsleven op deze manier bijdraagt aan de restauratie van de kerk. De Grote Kerk is best een unieke kerk. In de jaren zestig stond op Breda Bier al de afbeelding van de Grote Kerk. En diverse bedrijven in de stad hebben ergens een afbeelding van de kerk hangen.”

Bier en kerk blijft toch een vreemde combinatie?

„De Grote Kerk is een monument, al worden er gelukkig nog wel kerkdiensten gehouden. Zowel van gereformeerde als van katholieke kant, wat harmonieus verloopt. Verder hoef je bier niet te associëren met overmatig drankgebruik en laveloos over straat lopen. Je kunt ook thuis gewoon een glaasje bier drinken.”

Zeppelin
Hoe betrek je de burger bij de aanleg van een weg? De provincie Zuid-Holland komt met opmerkelijke plannen. Met het oog op de aanleg van de N470 in het gebied tussen Delft, Pijnacker en Zoetermeer mogen 470 burgers dit najaar met ’s werelds grootste zeppelin de lucht in. Onder hen zijn 37 basisschoolleerlingen. De ervaringen van de passagiers worden gebundeld in een boek. De actie is onderdeel van een kunstproject rond de weg. Kosten: 300.000 euro.

Is zo’n actie niet wat te veel van het goede?

Provinciewoordvoerder Daniëlle van Wieringen: „De komst van een nieuwe weg betekent voor de burgers best heel wat. Daarom willen we hen bij dit project betrekken. Wettelijk is vastgelegd dat 1 procent van de kosten van de weg besteed moet worden aan kunst.”

De ervaringen van de zeppelinreizigers worden gebundeld in een boek. Valt er veel te melden over een stuk asfalt?

„Tja, de kunstenaar achter dit project kijkt op een meer beschouwelijke manier naar de weg.”

Wat bedoelt u?

„Over de weg valt meer te melden dan dat het een stuk asfalt is. Je kunt er filosofischer naar kijken. Het gaat om een nieuwe ontsluiting. Je kunt denken aan zaken zoals de geluidswal en de beplanting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer