Titanium plaatje vervangt polsgips
NIJMEGEN - Mensen die hun pols hebben gebroken, maken in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) kans dat zij geen gips hoeven te dragen. In ongeveer 30 procent van de gevallen biedt een klein titanium plaatje de oplossing.
Traumachirurg Andreas Werre is tot nu toe de enige in Nederland die de zogeheten micronail toepast. Het titanium plaatje is een Amerikaanse vinding en wordt daar al op grote schaal gebruikt. De chirurg maakt een kleine snee in de pols. De titanium pin hecht de gebroken botdelen aan elkaar. De micronail zit zo stevig, dat gips overbodig is, aldus het CWZ.Tot nu toe waren er twee andere technieken bekend voor het vasthechten van een gecompliceerde polsbreuk. In het ene geval kreeg de patiënt een metalen plaat van 7 centimeter in zijn pols, waarvoor dus ook een snee van minimaal dezelfde lengte nodig was. In het andere geval plaatste de chirurg pennen in de pols, die ook een grotere wond achterlaten. Niet zelden was een tweede operatie nodig om de metalen delen weer te verwijderen en altijd gips voor vijf tot zes weken.
De micronail kan gewoon blijven zitten, stelt Werre. Het implantaat is duurder dan de gebruikelijke technieken, maar omdat veel minder nazorg nodig is, vallen de kosten volgens de chirurg toch mee. Bovendien kan de patiënt vrij kort na de polsbreuk zijn normale bezigheden hervatten. Het is de bedoeling dat Werre andere chirurgen in Nederland de techniek gaat leren, aldus het CWZ.
Jaarlijks melden zich circa 250 mensen met een polsfractuur bij het CWZ. Bij ongeveer 100 van hen is een operatie nodig. Of de micronail kan worden geplaatst, hangt af van de aard van de breuk.