Binnenland

Militair wil kiezen voor langere uitzending

JUBA (ANP) – Militairen en politiemensen willen hun uitzending naar het buitenland kunnen verlengen. Nu duurt hun missie maximaal zes maanden maar dat is soms te kort. Dat vinden enkele Nederlandse stafofficieren die in Zuid–Sudan meedoen aan de VN–missie UNMIS.

8 May 2007 13:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

De betrokkenen zouden de mogelijkheid moeten krijgen om op vrijwillige basis twee keer drie maanden bij te tekenen, voordat zij worden afgelost. Een aantal andere landen doet dat al.Zij hebben hun wensen overgebracht aan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die maandag Juba bezocht.

Vanuit deze stad wordt de VN–steun voor het zuiden gecoördineerd. UNMIS omvat ruim 10.000 militairen en 3000 civiele functionarissen uit 52 landen. Zij houden toezicht op de uitvoering van het vredesakkoord dat het noorden en zuiden begin 2005 met elkaar sloten na een oorlog van ruim twintig jaar. Een belangrijke taak is de training van de politie.

Nederland doet sinds een jaar mee met 34 militairen en politiemensen. Het kabinet heeft recent besloten deze bijdrage een jaar te verlengen tot april 2008. Civiel coördinator Ingrid Steuer (politie), Skip Springer (landmacht) en Robert Pruis (marechaussee) zijn blij met de verlenging. Ze werken op het hoofdkantoor in Juba als VN–coördinator. De andere Nederlanders verblijven in de dorpjes, in duo’s verspreid over het straatarme zuiden van Sudan.

Het drietal denkt dat de VN–missie als geheel nog jaren moet duren voordat de boel op orde is. Pruis noemt de zaak verloren als de VN zou weggaan. De situatie is gespannen, juist vanwege het vredesakkoord.

In Juba is dat dagelijks voelbaar, veel meer dan 1,5 jaar geleden, zeggen Nederlanders die hier werken voor hulporganisaties. Dat komt volgens hen door de lange overgangsperiode naar een nieuw gezag. Iedereen die iets voorstelt of wil gaan voorstellen, probeert de macht naar zich toe te trekken.
Af en toe horen ze schoten, mogelijk van opstandige militairen. De situatie is onberekenbaar en explosief. Het kan nu de goede kant opgaan maar net zo goed slaat de vlam in de pan, beaamt ook Pruis. Juist daarom is de training van de politie hard nodig. Er is al politie maar die werkt niet volgens procedures, zegt Steuer.

Zij pakken zomaar mensen op en zetten ze vast zonder dat daar gevolg aan wordt gegeven. „Er is vooruitgang in de training, maar het gaat langzaam”, zegt Pruis. Ook zijn er nog te weinig politietrainers: 640 in plaats van de benodigde 720. Het doel is 15.000 Sudanese politiemensen op te leiden. Inmiddels zijn er 11.000 Sudanesen geregistreerd, wat volgens Steuer ook al een hele klus is. Zij gaan de training volgen. Een klein deel is reeds opgeleid.

Eind 2008 zouden de lokale politiemensen het al zelf moeten doen om het nieuwe openbare bestuur te ondersteunen. Steuer, Springer en Pruis zijn sceptisch of dit gehaald wordt. Zelf zullen ze dat in ieder geval niet meemaken, want ze zitten halverwege hun missie. „Zeker voor mensen op sleutelposities is dat te kort. Na twee, drie maanden zit je er pas goed in en dan ga je eigenlijk al op de terugkeer af”, aldus Steuer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer