Aanhoudende droogte geeft problemen
APELDOORN - Het aanhoudende warme en droge weer zorgt in toenemende mate voor problemen. Overheidsdiensten nemen daarom extra voorzorgsmaatregelen. Waterschappen verhogen het waterpeil om verdroging van dijken te voorkomen.
Dat meldde een woordvoerster van de Unie van Waterschappen vrijdagochtend.Veenkades en -dijken, die kwetsbaar zijn bij droogte, worden extra scherp in de gaten gehouden. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), waarin Rijkswaterstaat en de Waterschappen zitting hebben, adviseert alle waterschappen de maatregelen over te nemen, aldus de woordvoerster.
Veel waterschappen hebben dat volgens de woordvoerster al gedaan. Waterschappen vragen boeren terughoudend te zijn met beregenen. Agrariërs gebruiken water uit sloten om hun akkers mee te besproeien. Dat kan ertoe leiden dat het grondwaterpeil daalt. Van een beregeningsverbod voor boeren is voorlopig nergens sprake.
Rijkswaterstaat is deze week begonnen met het verhogen van het peil van verschillende oppervlaktewateren, meldde de dienst donderdag. Het waterniveau in het IJsselmeer en Markermeer gaat 2,5 centimeter omhoog. Dat zorgt voor een extra capaciteit van 50 miljoen kubieke meter water.
Het verhogen van het waterpeil is een van de maatregelen om watertekorten te voorkomen. Bij de Afsluitdijk wordt zo min mogelijk water gespuid. In het Noordzeekanaal blijven de sluizen zo veel mogelijk dicht. Ook het waterpeil in Volkerak en Haringvliet wordt verhoogd.
Door brand op de Neterselse Heide in de Kempen (Noord-Brabant) is donderdag een gebied van 8 hectare bos en heide verloren gegaan. Het kostte enige uren voordat het sein brand meester kon worden gegeven. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. De oorzaak van de brand is nog niet achterhaald. Na de ontdekking van het vuur werd groot alarm geslagen. Door de droogte kan een natuurbrand zich snel uitbreiden.
Ook boeren hebben last van de weersomstandigheden. Door het onverwacht warme weer zakken de prijzen van asperges. Volgens woordvoerders is het aanbod plotseling erg groot, zodat de prijzen kelderen. Boeren krijgen maximaal 3 euro per kilo, onvoldoende om de kosten te dekken.