Binnenland

PvdA-bestuur na conflict afgetreden

DEN HAAG - Het voltallige partijbestuur van de PvdA is woensdag- op donderdagnacht plotseling afgetreden, nadat partijvoorzitter Van Hulten eerder op de dag zijn vertrek had aangekondigd. Een interim-bestuur onder leiding van oud-voorzitter Koole moet een vervroegd partijcongres voorbereiden dat een nieuw bestuur kan kiezen.

Redactie politiek
26 April 2007 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:43
AMSTERDAM – PvdA partijleider Bos (r.) kondigde woensdag- op donderdagnacht het aftreden van het voltallige bestuur van zijn partij aan. Links PvdA fractievoorzitter in de Tweede Kamer Tichelaar, in het midden de afgetreden vicevoorzitter De Jong. Foto AN
AMSTERDAM – PvdA partijleider Bos (r.) kondigde woensdag- op donderdagnacht het aftreden van het voltallige bestuur van zijn partij aan. Links PvdA fractievoorzitter in de Tweede Kamer Tichelaar, in het midden de afgetreden vicevoorzitter De Jong. Foto AN

De directe aanleiding voor het vertrek van het partijbestuur is interne verdeeldheid. De partijtop had onlangs een reeks vernieuwingsvoorstellen besproken, waaronder meer macht voor de partijleden en scholing van nieuwe Kamerleden.Van Hulten wilde die ideeën snel in de praktijk uitwerken, maar een deel van het bestuur wilde daarmee wachten totdat de commissie-Vreeman met haar rapport komt. Die commissie onderzoekt de verkiezingsnederlaag die de PvdA in november vorig jaar leed. De partij verloor toen 9 van de 42 zetels.

Drie bestuursleden hadden hun kritiek op de werkwijze van Van Hulten in een brief aan de partijvoorzitter geuit. Die besloot daarop af te treden. „Ik kan het gevecht wel aangaan, maar dat zou het aanzien van de partij schaden”, verklaarde Van Hulten woensdag.

De partijtop ontkent dat de slechte verkiezingsuitslag de reden is voor het vertrek van Van Hulten. De partijvoorzitter was eindverantwoordelijk voor de verkiezingscampagne. Velen hielden om die reden al rekening met een vroegtijdig vertrek van Van Hulten, die in november 2005 door de PvdA-leden tot voorzitter werd gekozen.

Het vertrek van Van Hulten leidde tot de val van het voltallige bestuur. Dat wil met zijn vertrek de weg vrijmaken voor een gezaghebbend voorzitterschap dat kan doorgaan met de partijvernieuwing en met de aanbevelingen van de commissie-Vreeman, die voor de zomer rapporteert over de oorzaken van de verkiezingsnederlaag.

De voorganger van Van Hulten, Koole, leidt het interim-bestuur. Daarin neemt ook PvdA-senator Maas zitting. Vicepartijvoorzitter De Jong keert in dezelfde functie terug in het interim-bestuur. Dat gaat een vervroegd partijcongres voorbereiden dat een nieuw bestuur kan kiezen. Het congres stond aanvankelijk gepland voor maart volgend jaar, maar vindt nu waarschijnlijk al in het najaar plaats.

PvdA-leider Bos zei woensdag na afloop van de ingelaste bestuursvergadering in Amsterdam dat de PvdA zich geen krachteloos bestuur kan veroorloven. „We moeten nu deze crisis achter ons laten en een nieuw begin maken.”

Het opgestapte partijbestuur riep de PvdA-fractie in februari op in het nieuwe kabinet „enkele zaken goed te bewaken, zoals de rechten van de vrouw en de behandeling van de medisch-ethische vraagstukken.” De fractie zal altijd „constructief moeten opereren”, aldus het bestuur, „maar ook een progressief-vrijzinnig geluid moeten laten horen. De PvdA-bewindslieden vertolken dat geluid in de regering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer