Zeeuws college in recordtijd rond
MIDDELBURG - Het Zeeuwse provinciebestuur is rond. CDA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks gaan met z’n vieren de Zeeuwse kar trekken. Dinsdagmiddag maakten ze hun collegeprogramma bekend. De partijen begonnen hun besprekingen vorige week woensdag.
Het nieuwe Zeeuwse college is een unicum, in meerdere opzichten. Het meest in het oog springende element is dat de drie christelijke partijen, CDA, SGP en ChristenUnie, met een meerderheid in het provinciebestuur zijn vertegenwoordigd. „Dat is nog nooit eerder voorgekomen”, bevestigt een woordvoerder van de provincie Zeeland. Gedrieën kunnen ze bogen op 18 van de 39 zetels in de Zeeuwse Provinciale Staten. Met de 2 zetels van GroenLinks krijgt Zeeland een college van gedeputeerde staten met de kleinst mogelijke meerderheid.Een ander uniek element is dat de PvdA in Zeeland ditmaal níét is vertegenwoordigd. De socialisten zijn sinds 1946, toen de PvdA werd opgericht, onafgebroken van de partij geweest in het Zeeuwse college. Zaterdag nog zette een vergadering van de PvdA, bijeen in Goes, alles op alles om toch een plek in het provinciebestuur te veroveren als de christelijk-groene coalitie zou mislukken. Daarvan bleek geen sprake. Daardoor staat de PvdA alleen in Zeeland aan de zijlijn: in de elf andere provincies is de bestuurderspartij -waarschijnlijk- wél in de colleges aanwezig.
De grote vraag in Zeeland is nu: waarom kon de formatie met daarbij twee nieuwkomers (ChristenUnie en GroenLinks) zo snel verlopen, terwijl de voorzetting van het oude college -die toch in betrekkelijke harmonie de rit hebben uitgezeten- na weken toch nog klapte?
Het antwoord op die vraag is voor een groot deel gelegen in de opstelling van de drie grote partijen. CDA, PvdA en VVD speelden politieke spelletjes - en de twee laatste verloren. PvdA en VVD trokken in de onderhandelingen samen op en zaagden aan de stoelpoten van het CDA, dat met 10 zetels verreweg de belangrijkste speler is in Zeeland. CDA-formateur Poppelaars trok daarop de stekker uit de onderhandelingen en zette de nummers 2 en 3 (beide hebben 6 zetels) buitenspel.
PvdA en VVD zullen er niet op gerekend hebben dat het CDA ze allebei aan de kant zou zetten. Toch kozen de christendemocraten voor die mogelijkheid, en met succes. Dat succes is des te opmerkelijker doordat er aanzienlijk meer mogelijke breekpunten tussen de partijen van de nieuwe coalitie bestaan dan tussen die van de oude.
Een van de belangrijkste horden is wel die van de WCT - de Westerschelde Container Terminal. Waren de oude partijen daar alle voorstander van; ChristenUnie en GroenLinks zien de WCT helemaal niet zitten. Om die reden is afgesproken opnieuw een haalbaarheidsonderzoek te verrichten. Wel blijft, volgens het gepresenteerde regeerakkoord, het doel onveranderd in stand: het versterken van de internationale concurrentiepositie door containeroverslag. Ook hebben de partijen afgesproken de werkgelegenheid te behouden en uit te breiden.
Een ander struikelblok was het ontpolderingsvraagstuk: GroenLinks is als enige partij voorstander van het doorsteken van de Westerscheldedijken, de ChristenUnie denkt genuanceerder. Inmiddels lijkt de ergste kou uit de lucht: ontpoldering is waarschijnlijk niet langer noodzakelijk. Toch zal het laatste woord binnen de coalitie -en in de oppositie- hierover nog niet zijn gezegd.
Gedeputeerden
Het CDA (10 zetels) levert twee gedeputeerden, de SGP (5 zetels), ChristenUnie (3) en GroenLinks (2) elk één.
Voor het CDA gaan de huidige bestuurders Poppelaars en Van Waveren verder.
Voor de SGP zet huidig gedeputeerde Van Heukelom zijn taak voort.
Voor de ChristenUnie neemt fractievoorzitter Van Ginkel plaats in het college.
Voor GroenLinks trekt partijleider Wiersma de kar.