Abortusboot mag weer uitvaren
DEN HAAG - Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid geeft de Stichting Women on Waves vergunning weer uit te varen met de abortusboot. De SGP-fractie is boos en stelt dinsdag mondelinge vragen aan de bewindsvrouw.
Zaterdag bevestigde een woordvoerster van de bewindsvrouw dat de vergunning begin deze week wordt afgegeven en met onmiddellijke ingang ingaat. De Stichting Women on Waves mag in internationale wateren abortussen uitvoeren tot de zevende week van de zwangerschap.Bussemaker (PvdA) heft hiermee een besluit van haar voorgangster, Ross (CDA), op. Laatstgenoemde bepaalde in 2004 dat vanuit veiligheidsoverwegingen voor vrouwen die hun zwangerschap afbreken de abortusboot niet verder dan 25 kilometer verwijderd mag zijn van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, Met dit ziekenhuis heeft de stichting die de abortusboot laat varen een samenwerkingsverband.
De Stichting Women on Waves ging bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van Ross en werd in het gelijk gesteld. Volgens de rechter had de bewindsvrouw niet aannemelijk gemaakt waarom de abortusboot niet verder dan 25 kilometer van het ziekenhuis de behandelingen mocht uitvoeren. Volgens de Raad van State is de bepaling uit de wet dat abortusklinieken zich binnen een bepaalde afstand van een ziekenhuis moet bevinden niet van toepassing op de soort abortussen die de stichting uitvoert. Op de boot wekt een arts door het toedienen van medicijnen miskramen op.
Naar verluidt beperkt Bussemaker de termijn waarop Women on Waves abortussen mag uitvoeren tot zeven weken. De stichting zou graag abortussen willen uitvoeren op ongeboren kinderen tot drie maanden oud.
De SGP-fractie is boos over het besluit van Bussemaker. Volgens een woordvoerder is het onbegrijpelijk dat het vorige kabinet, met daarin D66, de abortusboot wist tegen te houden en dat het nieuwe kabinet met daarin de ChristenUnie dit niet kan. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies zal Bussemaker hierover dinsdagmiddag tijdens het vragenuur aan de tand voelen.
ChristenUnie-Kamerlid Wiegman is ook ontevreden met het besluit van Bussemaker. Ze zal dinsdag aanvullende vragen stellen aan de bewindsvrouw. Wiegman wil graag weten of de vergunningverlening juridisch onvermijdelijk was en of er geen andere aanvullende voorwaarden gesteld kunnen worden, die wel standhouden bij de rechter.
Als de bewindsvrouw niet anders kon, wil Wiegman bezien of er wetswijziging nodig is. „Het kan niet zo zijn dat een vergunningstelsel dat voor het Nederlandse zorggebied bedoeld is, tot voor de kust van Afrika wordt toegepast”, aldus het CU-Kamerlid.
CDA-Kamerlid Ormel gaat ervan uit dat de vergunningverlening juridisch onvermijdelijk is en legt zich daar onder protest bij neer. Hij eist wel van Bussemaker dat ze de hand houdt aan de bepaling dat de Stichting Woman on Waves zich beperkt tot een termijn van zeven weken.
Woordvoerder Gomperts van Women on Waves is ook teleurgesteld over het besluit van Bussemaker. De stichting heeft een vergunning aangevraagd om zwangerschappen tot dertien weken af te breken. De stichting gaat waarschijnlijk opnieuw in beroep bij de Raad van State.