Binnenland

Kamer blijft bang voor uitbuiting Polen

DEN HAAG (ANP) – Voor het volledig openen van de grenzen voor Polen en andere Oost–Europese werknemers moet minister Donner (Sociale Zaken) een meerderheid van de Tweede Kamer nog overtuigen dat hij uitbuiting voldoende kan aanpakken. De CDA–bewindsman zegde donderdag de Kamer toe dat hij zo snel mogelijk zijn ideeën over de aanpak op papier zet.

19 April 2007 19:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

PvdA–Kamerlid Heerts benadrukte dat daarvan afhankelijk wordt of de regeringspartij kan instemmen met het vrij toelaten van werknemers uit Oost–Europese landen die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. Volgende week wil Heerts opheldering hebben van Donner.De minister wil dat Polen vanaf 1 mei zonder werkvergunning in Nederland aan de slag kunnen. Hiervoor heeft de bewindsman alleen nog de steun van CDA, VVD en D66. Deze partijen vrezen dat de groeiende economie wordt gehinderd door toenemende tekorten aan personeel als de grenzen niet over bijna twee weken opengaan voor de Oost–Europeanen.

Wel overweegt CDA–Kamerlid Van Hijum nog een motie voor een handhavingsoffensief om zeker te stellen dat de Arbeidsinspectie illegale arbeid en ontduiking van het minimumloon voldoende kan aanpakken. Volgens hem is de pakkans voor foute werkgevers nu te laag.

Daarop zei Donner te bekijken welke doelstelling hij met de Kamer kan afspreken voor de handhaving. Verder is hij van plan de aanpak van illegale praktijken na het openstellen van de grenzen te blijven monitoren. Ook hoopt de minister problemen met illegale huisvesting tegen te gaan als gemeenten van de Belastingdienst adressen van Polen krijgen via sofi–gegevens.

Op verzoek van Heerts zoekt de minister nog uit of hij kan voorkomen dat foute werkgevers door constructies met malafide uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid voor onderbetaling en (on)veilige werkomstandigheden ontlopen. Hij heeft het idee via het strafrecht of burgelijk wetboek een soortgelijke regeling te treffen, zoals nu bestaat tegen heling.

Donner: „Net zoals je kan weten dat het niet klopt wanneer je op straat een splinternieuwe fiets krijgt aangeboden voor 25 euro, moeten werkgevers ook aan hun water kunnen aanvoelen wanneer werknemers onderbetaald worden".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer