Binnenland

LPF is driekwart aanhang kwijt

Als er nu kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de Lijst Pim Fortuin driekwart van haar aanhang verliezen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Bureau Marketresponse in opdracht van de AVRO. De ruzies binnen de partij, het in opspraak raken van kamerlid Eberhard en de „ondoordachte plannen” van minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid lijken de oorzaak te zijn.

Redactie politiek
29 August 2002 10:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:46
NOORDWIJK - „Het spijt mij enorm dat we de afgelopen tijd zo rommelig zijn overgekomen”, zo verontschuldigde de zojuist aangetreden fractievoorzitter van de LPF Wijnschenk (r.) zich woensdag tijdens een persconferentie. De LPF-leider benadrukte dat hij zi
NOORDWIJK - „Het spijt mij enorm dat we de afgelopen tijd zo rommelig zijn overgekomen”, zo verontschuldigde de zojuist aangetreden fractievoorzitter van de LPF Wijnschenk (r.) zich woensdag tijdens een persconferentie. De LPF-leider benadrukte dat hij zi

Van de mensen die op 15 mei bij de Tweede-Kamerverkiezingen op de LPF hebben gestemd, zou slechts 26 procent dat dit keer weer doen. Daarmee zou de LPF hoogstens acht van de 26 zetels overhouden. Drie weken geleden was nog 42 procent van de LPF-stemmers van plan opnieuw op die partij te stemmen.

Bij het verlies van de LPF spinnen vooral de coalitiepartijen garen. De meeste mensen die nu niet meer op de LPF zouden stemmen, zouden overstappen naar het CDA (21 procent) of de VVD (14 procent). Zestien procent zou helemaal niet stemmen of weet het niet.

In het verlies van de partij lijken behalve de interne ruzies en het in opspraak raken van kamerlid Eberhard vooral ook de diverse uitspraken van minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie mee te spelen. Zo kreeg Nawijn enkele weken geleden nog het cijfer 6,4 voor zijn optreden. Nu is dat gedaald naar een 5,3. De uitlatingen van de bewindsman worden overwegend negatief ontvangen. Een meerderheid spreekt van „domme uitspraken”, „lomp optreden”, „kraamt van alles uit” en „ondoordachte plannen.” Toch is er ook een kleine groep kiezers die de uitspraken „moedig” noemt.

Door de snelle afkalving van de kiezersgunst in de peilingen neemt de onrust binnen de top van de LPF toe. Tijdens een tweedaags verblijf in Noordwijk probeert de kamerfractie momenteel de zaken weer op de rails te krijgen en de gelederen te sluiten. De nieuwe eerste man Wijnschenk, die woensdag het fractievoorzitterschap overnam van Herben, bood om te beginnen de Nederlandse kiezers zijn excuses aan. „Het spijt mij enorm dat we de afgelopen tijd zo rommelig zijn overgekomen.”

Volgens zijn partijgenoot staatssecretaris Hessing heeft de LPF-fractie bepaald niet het goede voorbeeld gegeven als het gaat om het herstel van normen en waarden, waar de partij een hoofdthema van heeft gemaakt. Dat moet snel beter worden, vindt hij. Het laatste voorbeeld is de rel rond kamerlid Eberhard, die een strafblad zou hebben verzwegen. Eberhard heeft twee weken de tijd gekregen om het tegendeel te bewijzen.

De nieuwe fractievoorzitter Wijnschenk vindt dat de LPF de vele Leefbaar-organisaties die bestaan in de gemeenten moet „absorberen.” Alleen zo kunnen de kiezers worden teruggewonnen. Hij schreef dit eind juli in een discussiestuk dat 2Vandaag woensdag onthulde. Wijnschenk zei woensdag dat het niet meer dan een discussiestuk was.

Volgens secretaris J. Prein van de Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) is het streven van Wijnschenk onhaalbaar. „Er zullen best een paar opportunisten zijn, maar in het algemeen willen Leefbaar-partijen zich niet aansluiten bij de LPF. Lokale partijen blijven lokaal. Ze hebben een aversie tegen landelijke partijen.” De Leefbaar Provinciale Partij Noord-Holland (LPP) noemt het voornemen van Wijnschenk zelfs „crimineel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer