Binnenland

Samenwerking met Belgen in drugsstrijd

Premier Balkenende en zijn Belgische collega Verhofstadt willen de samenwerking op het gebied van de drugsbestrijding nieuw leven inblazen.

ANP
29 August 2002 10:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Balkenende, die woensdag zijn eerste buitenlandse bezoek als premier aflegde, liet weinig los over wat hem precies voor ogen staat. Binnenkort beginnen de gesprekken, kondigde hij alleen aan. Balkenende sprak van problemen -hij noemde de coffeeshops in de grensgebieden- „waar je als twee landen tegenaan loopt.”

Verhofstadt was ook weinig concreet, maar liet doorschemeren dat de onlangs opgevoerde samenwerking tegen de grensoverschrijdende misdaad tussen België en Frankrijk ook voor de Lage Landen mogelijk moet zijn. Zowel justitie als politie is daarbij betrokken.

Het gaat onder meer om gezamenlijke gewapende grenspatrouilles van de politie. Begin september begint in Doornik, op nog geen 10 kilometer van de grens met Frankrijk, een proef met een gemeenschappelijk politiebureau met 24 Franse en twaalf Belgische agenten.

De lunchontmoeting met Verhofstadt ging verder vooral over Europa. Dat onderwerp had de CDA-premier ’s ochtends in Luxemburg al aangekaart met zijn Luxemburgse collega Juncker.

Na afloop van de gesprekken zei Balkenende, die VVD-staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken bij zich had, dat er geen „waterscheiding” zal zijn met het EU-beleid van paars. Wel zijn er twee Europa-notities in de maak, over de uitbreiding van de EU en over bestuurlijke zaken.

Premier Balkenende had woensdag in Brussel ook een ontmoeting met Europese Commissie-voorzitter Prodi. Immigratie en uitbreiding van de Europese Unie waren de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens het eerste bezoek van Balkenende aan het Europese hoofdkwartier.

Na afloop van de ontmoeting verklaarden beiden het over veel zaken met elkaar eens te zijn. Een van de onderwerpen die besproken zijn, is een gemeenschappelijk Europees immigratiebeleid, waar Nederland al lange tijd op aandringt.

Ook de uitbreiding van de Europese Unie stond op de agenda. Nederland is een van de lidstaten die aandringen op een ingrijpende hervorming van het Europese landbouwbeleid. Het huidige subsidiestelsel, de grootste uitgavenpost op de begroting van de EU, is volgens Nederland met de waarschijnlijke toetreding van tien nieuwe lidstaten, in 2004 niet meer te handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer