Limburg wil experiment met gezinscoaches jeugdzorg
Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg en de gemeente Roermond willen de bevoegdheden van gezinscoaches in de jeugdzorg op experimentele basis fors uitbreiden. Zo’n ’casemanager’ moet veel meer te vertellen krijgen dan nu, niet alleen over een kind in een probleemgezin, maar over de hele familie.
Dat blijkt uit een brief, die GS woensdag schreven aan Provinciale Staten. GS willen het experiment uitvoeren naar aanleiding van de brand op 12 juli in een woning van een probleemgezin aan de Jupiterstraat in Roermond, waardoor zes kinderen het leven verloren.
De gezinscoach nieuwe stijl moet als het ware de regie over de totale hulpverlening in handen krijgen. Dit om te voorkomen waar het in Roermond mis ging: de twaalf instanties die bij het gezin aan de Jupiterstraat waren betrokken, werkten langs elkaar heen en wisten ook niet wie wat waarover te zeggen had. Op die manier wist ook het gezin niet wat ze aan de hulpverleners had.
GS en Roermond willen niet wachten tot de nieuwe Wet op de Jeugdzorg klaar is, die ook in meer bevoegdheden voor casemanagers voorziet, maar in september beginnen met het experiment. De proef moet een eind maken aan de vrijblijvendheid van de hulpverlening, zodat de situatie van kinderen in probleemgezinnen daadwerkelijk verbetert. Ook willen GS en Roermond „voorkomen dat een gezin door de bomen het bos niet meer ziet en geen vertrouwen meer heeft in de hulpverlening.”
GS zullen erop toezien dat hulpverlenende instanties zich aan die nieuwe regeling houden. Vrijdag is er in het Maastrichtse gouvernement een speciale bijeenkomst die is gewijd aan de brand in Roermond. GS willen daar alle instanties die bij de hulpverlening van het gezin waren betrokken, hun zegje laten doen.