Binnenland

Matrozen vervolgd voor mishandeling

ARNHEM (ANP) - Het openbaar ministerie vervolgt zes militairen voor mishandeling op het marinefregat Tjerk Hiddes. Het fregat kwam vorig jaar in opspraak na vermeende wantoestanden, waaronder aanranding en verkrachting. Die zaken worden geseponeerd, zo maakte het OM woensdag bekend.

12 April 2007 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

De verklaring van een vrouwelijke matroos over diverse verkrachtingen en aanrandingen leidt niet tot vervolging, omdat de klachten volgens justitie ongegrond zijn. Het OM noemt het onwaarschijnlijk dat dit heeft plaatsgevonden en stelt dat drie militairen ten onrechte als verdachten zijn aangemerkt. Een van hen is een 29-jarige korporaal, die in 2006 hangende het onderzoek is geschorst. Bekeken wordt of de man weer aan het werk kan.Een ander verwijt van verkrachting of ontucht met machtsmisbruik heeft, onder voorwaarden, ook geen strafrechtelijke consequenties, omdat de seksuele handelingen plaatshadden met wederzijdse instemming.

De marineleiding heeft vorig jaar bij justitie aangifte gedaan van mogelijk strafbare feiten op de Tjerk Hiddes, die inmiddels verkocht is aan Chili. Van de negen potentiële zaken leidt één zaak tot vervolging. De zes betrokkenen zouden een vrouwelijke matroos buiten boord hebben gehouden en in een kist hebben gestopt. Zij worden aangepakt, omdat justitie hen verdenkt van militaire mishandeling. Defensie spreekt van ontgroeningspraktijken. De verdachten worden niet geschorst.

De aantijgingen over wanpraktijken vormden de aanleiding voor een onderzoek naar ongewenst gedrag bij de hele krijgsmacht. Commissievoorzitter Staal concludeerde dat wangedrag te vaak voorkomt, vooral tegen jonge vrouwen. Volgens staatssecretaris Van der Knaap brengt de uitkomst van het onderzoek daar geen verandering in en wordt hard gewerkt aan verbetering van de mentaliteit.

De vrouwelijke matroos die als eerste het seksueel wangedrag naar buiten bracht, is „zeer teleurgesteld” dat er geen vervolging plaatsvindt in haar zaak, aldus voorzitter W. van den Burg van de militaire vakbond AFMP. De AFMP bracht vorig jaar het verhaal van de vrouw, onder het pseudoniem Anja, naar buiten.

Van den Burg stelt dat in het strafrechtsysteem altijd het risico bestaat dat iets niet bewezen kan worden. „Maar dat betekent niet altijd dat iets niet gebeurd is. Vooral voor zedenmisdrijven is het vaak lastig om bewijs rond te krijgen.”

Tegelijk is Van den Burg opgelucht dat het onafhankelijke OM slechts één van de negen zaken zal vervolgen. „Dan blijkt dat het niet zo schrijnend was als we eerst dachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer